Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sdílená kola už využívá skoro každý pátý Jihlavan. V krajském městě přibyla hned tři nová stanoviště

Sdílená kola v Jihlavě neztrácejí na oblibě, právě naopak. Za rok a půl od spuštění projektu vyrostl počet jeho uživatelů na více než osm a půl tisíce. Dochází také k dílčím úpravám, poslední dobou například přibyly tři nová stanoviště těchto bicyklů.

Během dvou prázdninových měsíců byla sdílená kola oblíbeným způsobem dopravy po krajském městě, celkem se napočítalo přes 11 tisíc výpůjček. „Výpůjčky za červenec a srpen tak ušetřily 2 516 kg CO2,“ připomněla statistickou zajímavost Aneta Hrdličková z odboru vnějších vztahů jihlavského magistrátu. Registrovaných uživatelů má v Jihlavě dodavatel sdílených kol společnost Nextbike už přes 8 a půl tisíce.

Ti si museli zvyknout na jisté změny ohledně polohy stanic. Hojně využívané stanoviště u radnice se z frekventovaného chodníku přesunulo o několik desítek metrů dál ke stojanům na kola naproti vstupu z náměstí do ulice Matky Boží. Další tři přibyly - u parku za radnicí, tedy naproti restauraci Bílý Mák, dále pak mezi ulicemi Ječná a Žitná a také na ulici Mlýnská v blízkosti navazující cyklostezky.

Právě stanice u jihlavské radnice jednou z nejvyužívanějších. „O prázdninách si zde uživatelé kola půjčili více než tisíckrát. Místo vedle hlavního vchodu do historické budovy a hned vedle frekventované zastávky ale nebylo pro stanoviště věčně plné kol vyhovující, proto společnost Nextbike na základě výzvy z magistrátu rozhodla o přesunutí,“ popisuje Hrdličková.

Přesto nebylo stanoviště u radnice tím nejvyužívanějším. Dlouhodobě je jihlavskou top stanicí ta u Gymnázia Jihlava. O prázdninách byla využita více než 1300krát. Na druhém místě je zmíněná stanice u radnice a na třetím místě je stanice na dolním Masarykově náměstí, kde se během července srpna uskutečnilo 880 výpůjček. Aplikaci Nextbike, přes kterou lze kola vypůjčit, má v Jihlavě již přes osm a půl tisíce uživatelů.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky sdílená, kola, bikesharing, cyklo, cyklistika, služba, Jihlava, Nextbike, stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdílená kola už využívá skoro každý pátý Jihlavan. V krajském městě přibyla hned tři nová stanoviště | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.