Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

FOTO: Památný most u Vojslavic, nad nímž vede D1, čeká oprava. Stát bude skoro 90 milionů korun

Na Pelhřimovsku bude letos Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) opravovat silniční most u Vojslavic, nad nímž je novější most dálnice D1. Dolní dvouobloukový most byl plánovaný jako součást páteřní dálnice mezi Prahou a Brnem. Stavba nad údolím řeky Želivky začala v roce 1939, dvakrát byla přerušená a později most přestal vyhovovat technickým parametrům, nyní slouží místní dopravě. Oprava mostu skoro za 90 milionů korun bez DPH by měla začít ve druhém čtvrtletí, sdělil Martin Buček z týmu komunikace ŘSD.

Po starším mostě vede nad hladinou vodní nádrže Švihov silnice třetí třídy mezi obcemi Vojslavice a Hořice. „Je zařazen na seznam nemovitých kulturních památek České republiky. Projekt opravy tak zohledňuje i požadavky orgánů památkové péče," uvedl Martin Buček.

Poškozené prvky a prvky s nízkou kvalitou doplněné počátkem 70. let při stavbě dálnice D1 budou nahrazené replikami. „Jedná se zejména o obě vložená pole a zábradlí k nim upevněná a dále pak závěrné zídky a část křídel opěr. Naprostá převaha stávajících konstrukcí bude ovšem sanována na místě s důrazem na co nejmenší zásahy do konstrukce," uvedl Buček. Na zakázku dostalo ŘSD šest nabídek, vyhrála firma PORR, která podle ředitelství předložila ekonomicky nejvýhodnější nabídku.

Stavba mostu začala v roce 1939, přerušená byla za války v roce 1942 a podruhé v roce 1950, těsně před dokončením. „Dokončen a předán do provozu tak byl až při stavbě horního dálničního mostu v letech 1975 až 1979 v rámci výstavby dálničního úseku D1," uvedl Buček. Druhá dálniční mostovka byla nad původním mostem vybudovaná kvůli velkému terénnímu převýšení. Podle údajů na webu je nová mostovka o 12 metrů výše.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky doprava, most, stavby, silnice, ŘSD, dálnice, D1, Vojslavice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Památný most u Vojslavic, nad nímž vede D1, čeká oprava. Stát bude skoro 90 milionů korun | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.