Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stát chystá revitalizovat trať Kostelec - Slavonice. Termín zahájení zatím neznámý, záleží na financích

Státní organizace Správa železnic pokračuje v přípravách na revitalizaci stoleté dráhy z Kostelce u Jihlavy přes Telč do jihočeských Slavonic s předpokládanou hodnotou skoro 2,2 miliardy korun. Letos bylo na stavbu vydané územní rozhodnutí, správa teď vybírá zhotovitele dokumentace pro stavební povolení. Zahájení stavby bude záviset na možnostech financování.

Záměr projektu byl centrální komisí ministerstva dopravy schválený k další přípravě v roce 2019. „Předpoklad vydání stavebního povolení je na přelomu let 2024 a 2025, samotný začátek realizace bude ještě upřesněn podle dostupnosti finančních prostředků," uvedla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Mezi Kostelcem a Telčí začaly jezdit vlaky v srpnu 1898. Úsek do Slavonic byl zprovozněný v roce 1902 a o rok později se otevřela další část dráhy do Rakouska. Po druhé světové válce bylo spojení přes státní hranici přerušené, dnes tam vede cyklostezka.

Jednokolejná trať 227 z Kostelce u Jihlavy do Slavonic měří 53 kilometrů, obsluhuje i města Třešť, Telč a Dačice. Osobní vlaky tam mohou jezdit rychlostí do 60 kilometrů v hodině. Úpravami trati a jejího zabezpečení by se rychlost vlaků mohla zvýšit na 70 až 80 kilometrů za hodinu, čímž by se zkrátila doba přepravy, uvedla Správa železnic na webu.

Trať bude správa rekonstruovat v její nynější trase. Záměr mimo jiné počítá s obnovením železničního svršku a spodku ve vybraných úsecích a s vybudováním nástupišť odpovídajících platným normám, někde bude potřeba opravit mosty. Dodavatele projektové dokumentace pro stavební povolení a provádění stavby začala správa vybírat minulý měsíc. Podle věstníku veřejných zakázek jde o zakázku s předpokládanou hodnotou okolo 45 milionů korun bez daně z přidané hodnoty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlaky.net

Štítky ČR, železnice, stavby, Jihlavsko, Jindřichohradecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát chystá revitalizovat trať Kostelec - Slavonice. Termín zahájení zatím neznámý, záleží na financích | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.