Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vysočina ukončí smlouvu s Jindřichohradeckými dráhami, které místo vlaků vysílají autobusy

Kraj Vysočina ukončí smlouvu o veřejné dopravě s firmou Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která je v úpadku. O podání výpovědi rozhodla rada kraje. Dopravce zatím místo vlaků zajišťuje náhradní autobusovou dopravu. Fungovat by na Vysočině měla do nabytí účinnosti výpovědi, to znamená do konce tohoto měsíce. Dopravní obslužnost bude zajištěná i potom, řekl novinářům Martin Hyský (ČSSD), předseda výboru pro rozvojové projekty zastupitelstva Kraje Vysočina.

Odstoupení podle Hyského kraji umožňuje smlouva s JHMD, respektive platný dodatek, v případě, kdy dopravce v daném úseku nezajistí spojení drážní dopravou. V úpadku je společnost JHMD od 6. října. O ukončení smlouvy s ní už rozhodl i Jihočeský kraj.

Pro Vysočinu zajišťovaly Jindřichohradecké místní dráhy podle dřívějších krajských údajů dopravní obslužnost na 29 kilometrech trati mezi Kamenicí nad Lipou a Obrataní. Smlouva s JHMD měla platit do podzimu 2024.

Kvůli vypovězení smlouvy s JHMD bude od listopadu veřejná doprava v tomto regionu zajištěná spoji objednanými krajem, které tam už jezdí. V některých případech budou podle Hyského pravděpodobně současné jízdní řády upravené. „Teď hledáme nějaké možnosti, jak zajistit základní dopravní obslužnost o víkendu, zejména proto, aby se žáci a studenti mohli dostat na internáty a na koleje," uvedl Martin Hyský. 

Nová autobusová linka 

Od 11. prosince, s platností nových jízdních řádů, počítá kraj se zavedením nové autobusové linky mezi Kamenicí nad Lipou, Obrataní a Pacovem. „A dále jednáme s Jihočeským krajem v souvislosti se spojením Jindřichův Hradec, Kamenice nad Lipou až do Pelhřimova," řekl Hyský. Uvedl, že o situaci kolem úzkokolejky jednali zástupci kraje v tomto týdnu také se starosty obcí, jimiž dráha prochází.

Případná další objednávka kraje na dopravu na úzkokolejce bude podle Hyského záviset i na tom, jak bude pokračovat řízení s JHMD. Už dřív vedení Vysočiny zvažovalo i tu možnost, že by od konce roku 2024 mohl být na úzkokolejce jen turistický provoz.

Firma JHMD podala na sebe insolvenční návrh v září. Tvrdí, že jí Kraj Vysočina neplatí poplatek za použití dopravní cesty. Kraj Vysočina to odmítá, uvádí, že postupuje podle platné smlouvy. Autobusy místo vlaků dopravce nasadil od 3. října, protože mu skončila platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jindřichohradecké místní dráhy

Štítky železnice, správa, doprava, soud, insolvence, JHMD, Vysočina, Kraj Vysočina, Jindřichohradecké místní dráhy, Martin Hyský, dopravní obslužnost, ČSSD, Kamenice nad Lipou, Jihočeský kraj, Obrataň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina ukončí smlouvu s Jindřichohradeckými dráhami, které místo vlaků vysílají autobusy | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.