Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vysočina čeká na vyjádření Jindřichohradeckých místních drah, zda zajistí objednanou dopravu

Vysočina čeká na vyjádření Jindřichohradeckých místních drah (JHMD), jestli budou schopné od 3. října zajišťovat objednanou dopravu na území kraje, buď vlaky nebo náhradními autobusy. Žádost o vyjádření poslal kraj firmě JHMD prostřednictvím své právní kanceláře minulý týden. Podle informací, které má zprostředkovaně, je ohrožená platnost dokumentů umožňujících provozovat tomuto dopravci železniční dopravu. Vyplývá to z prohlášení, které kraj zveřejnil na webu. Dopravce je v insolvenčním řízení.

Náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina Hana Hajnová (Piráti) novinářům řekla, že kraj chtěl od dopravce vědět, jestli může plnit své závazky, případně v tomto úseku zajistit náhradní dopravu, jak mu ukládá smlouva. „Od nich bohužel žádnou zpětnou vazbu nemáme," řekla Hana Hajnová. V prohlášení pak kraj uvedl, že pokud by dopravce včas oznámil, že dopravu nezajistí, měl by kraj větší manévrovací prostor a lhůty pro nasazení náhradní dopravy by mohly být kratší.

„Insolvenční návrh je podán, je tam i reorganizační plán a záleží na rozhodnutí soudu," řekl předseda správní rady JHMD Boris Čajánek k možnému dalšímu provozu. Na dotaz, jestli firma případně počítá se zajištěním náhradní dopravy, řekl, že určitě. „Tak, aby cestující nebyli poškození," uvedl. Odpověď Kraji Vysočina podle něj zpracovává právník.

Krajský soud v Českých Budějovicích zahájil 7. září insolvenční řízení s firmou JHMD, která provozuje vlaky na úzkokolejce v Jihočeském kraji a na Vysočině. Insolvenční návrh na sebe podala firma spolu s návrhem na povolení reorganizace. Pro Kraj Vysočina zajišťuje podle krajských údajů dopravní obslužnost na 29 kilometrech trati mezi Kamenicí nad Lipou a Obrataní. Dopravce tvrdí, že mu Kraj Vysočina nedostatečně kompenzuje prokazatelnou ztrátu. Kraj v prohlášení uvedl, že vůči JHMD nemá žádný závazek po lhůtě splatnosti.

Podle dostupných informací kraj za obsluhu tohoto úseku ročně zaplatí 14 milionů korun.

Platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy podle Drážního úřadu tomuto subjektu vyprší 2. října. Bez osvědčení nemohou vlaky na tyto koleje vyjet. Další z nutných podmínek je mít osvědčení o bezpečnosti provozovatele drážní dopravy, která pak JHMD končí k 16. říjnu. „Drážní úřad zatím neobdržel ani jednu z žádostí o vydání nového osvědčení," sdělila ČTK mluvčí Drážního úřadu Pavlína Straková. Vzhledem ke lhůtám pro vyřízení žádostí o osvědčení podle úřadu není reálné, že by se dalo vyřízení žádosti stihnout, i kdyby ji dopravce podal ještě dnes.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jindřichohradecké místní dráhy

Štítky doprava, železnice, správa, insolvence, firmy, JHMD, Vysočina, Kraj Vysočina, Jindřichohradecké místní dráhy, Hana Hajnová, Drážní úřad, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina čeká na vyjádření Jindřichohradeckých místních drah, zda zajistí objednanou dopravu | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.