Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do Jihlavy zavítá legendární rychlovlak TGV. Zájemci si mohou prohlédnout bistrovůz i první třídu

Během příštího pátku si budou moci Jihlavané prohlédnout legendární francouzský rychlovlak TGV. Pro veřejnost budou na Hlavním nádraží od 10 do 15 hodin přístupné tři vozy. Akci připravila ve spolupráci s městem Jihlava a Krajem Vysočina Správa železnic společně s francouzskými státními drahami.

Francouzský průkopník rychlého železničního spojení na evropském kontinentu navštíví kromě Jihlavy také Prahu, Brno a Ústí nad Labem. Na těchto místech si zájemci mohou sami vyzkoušet pohodlí sedadel vozů druhé i první třídy, mohou též zavítat do bistrovozu. 

Prezentační jednotka TGV PSE, někdy označovaná jako TGV Paris Sud-Est, byla součástí dodávky prvních 109 vysokorychlostních souprav, které sloužily na nově otevřené trase z Paříže do Lyonu. „Za svůj provozní život zažila inaugurační jízdu se všemi poctami, natáčení filmu, zkoušku podvozků pro další vývojovou řadu TGV a zvládla také světový rychlostní rekord. V roce 1981 totiž na zatím uzavřeném úseku mezi Paříží a Lyonem dosáhla rychlosti 380 km/h,“ uvádí web Správy železnic.

„Součástí akce budou workshopy o přípravě vysokorychlostních tratí (VRT) s představiteli krajů, jednání hejtmanů a primátorů a také informační stánky na každé prezentaci soupravy,“ informuje Eva Neuwirthová z tiskového oddělení Kraje Vysočina.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa železnic | Zdroj Správa železnic, Magistrát města Jihlava, Kraj Vysočina

Štítky TGV, Jihlava, rychlovlak, Správa železniční dopravní cesty, Kraj Vysočina, Paříž, Lyon, Praha, Brno, Ústí nad Labem, TGV Paris Sud-Est

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Jihlavy zavítá legendární rychlovlak TGV. Zájemci si mohou prohlédnout bistrovůz i první třídu | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.