Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Firma Metrostav Infrastructure odstoupila ze soutěže na stavbu jihlavského obchvatu. Přestože byla vybraná jako dodavatel

Firma Metrostav Infrastructure odstoupila ze zadávacího řízení na stavbu části jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Společnost sdělila, že podala nejnižší cenovou nabídku a byla vybraná jako dodavatel, loni zahájené řízení ale ještě není ukončené. Kvůli válce na Ukrajině se podle firmy ve stavebnictví zvýšily náklady a některé materiály se těžko shání. Kraj teď osloví účastníka soutěže, který skončil další v pořadí.

"Budeme od nich požadovat sdělení, zda jsou schopni realizovat zakázku v jimi původně nabídnuté ceně," uvedla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Na zakázku má kraj podle dřívějších informací slíbenou evropskou dotaci 255 milionů korun, lhůta pro čerpání těchto peněz se ale krátí.

Vybrat stavební firmu na první část jihovýchodního obchvatu Jihlavy se kraj snaží od loňského jara. Jde o úsek dlouhý 2,4 kilometru, který má propojit silnice na Třebíč a Znojmo. Předpokládaná hodnota zakázky byla podle věstníku veřejných zakázek 455 milionů korun bez DPH. Firma Metrostav Infrastructure uvedla, že nabídla cenu 359 milionů korun bez daně, která podle ní byla nejnižší.

"V důsledku války na Ukrajině je situace ohledně dostupnosti a ceny základních stavebních materiálů kritická," uvedla firma. Připomněla také zdražení nafty. "Za těchto okolností není možné pokračovat v zakázce bez zohlednění dopadů těchto okolností do ceny stavebních prací a termínů výstavby," uvedla společnost. Dále sdělila, že se s krajem snažila jednat o způsobu budoucí kompenzace, zadavatel podle ní nabízené řešení odmítnul.

Hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) sdělil, že kraj 8. března už podruhé potvrdil firmu Metrostav Infrastructure jako vítěze této zakázky, a to na základě dodatečně vyžádaných podkladů a potvrzení nabídkové ceny ze strany firmy. "Kraj se totiž na nabídkovou cenu speciálně ptal a Metrostav ji opakovaně potvrdil. Argumentace, že nabídková cena na akci byla podána téměř před rokem, je tedy zcela irelevantní," uvedl Vítězslav Schrek. Stanovisko kraje podle něj vychází ze zákona o zadávání veřejných zakázek.

Původně chtěla krajská samospráva postavit najednou obchvat Jihlavy měřící 5,5 kilometru, stavbu později rozdělila na dvě části kvůli průtahům ve výběrovém řízení na dodavatele. Oznámení o zahájení nového zadávacího řízení zveřejnil kraj ve věstníku loni v květnu. Výběr firmy letos zopakoval podle doporučení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, stavby, silnice, správa, Jihlava, firmy, Metrostav Infrastructure, Metrostav, ruská invaze na Ukrajinu, výběrové řízení, Vítězslav Schrek, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Kraj Vysočina, ODS, Třebíč, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma Metrostav Infrastructure odstoupila ze soutěže na stavbu jihlavského obchvatu. Přestože byla vybraná jako dodavatel | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.