Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vlaky a autobusy pojedou jinak. Jak se změny v řádech dotknou cestujících na Vysočině?

Od příští neděle, tedy od 12. prosince, dojde k celostátní aktualizaci jízdních řádů autobusů i vlaků. To se bude týkat i Veřejné dopravy Vysočina (VDV). Souhrnně lze říct, že ani u autobusových ani vlakových linek nedojde k nějakým zásadním změnám.

Podle Martina Hyského, předsedy krajského Výboru pro strategické projekty, se jedná jak o změny v organizaci dopravy, tak v oblasti způsobu odbavování.

„Podoba jízdních řádů v drážní dopravě doznává ve většině případů změny spočívající v drobných úpravách časových poloh z důvodu stabilizace jízdního řádu. Mezi nejzásadnější změny dochází v oblasti obnovení spojů, například víkendového nočního vlaku Os 4800 s odjezdem v 0:05 z Brna hl. n.," jmenuje Pavel Bartoš z krajského odboru dopravy a silničního hospodářství.

Cestující si také musí poznamenat to, že v pracovní dny je nově zaveden vlak Náměšť nad Oslavou – Třebíč s odjezdem v 5:50 z Náměště nad Oslavou (Os 14810).

Cestující najdou všechny jednotlivé změny v drážní dopravě, které začnou platit od 12. prosince 2021, na webu.

V linkové autobusové dopravě na většině území nedochází až na níže uvedené výjimky k zásadním změnám, kromě zmíněných drobných úprav časových poloh. „Zásadní změna je realizována v autobusové dopravě na území představující oblast ohraničenou územím hranice kraje s Jihomoravským krajem – Velká Bíteš – Velké Meziříčí – Třebíč – Moravské Budějovice – hranice kraje s Jihomoravským krajem," dodává Bartoš. 

Jedná se o optimalizaci další velké oblasti jízdních řádů do podoby VDV jízdních řádů, kdy bude cestujícím nabídnuta větší variantnost spojení, což znamená více spojů. „Současně cestující může využít potenciál přestupní jízdenky dle tarifu VDV. Změna se dotýká oblasti představující cca 150 obcí, se kterými dané změny byly projednány,“ potvrdil Martin Hyský. V roce 2022 bude Kraj Vysočina dopravně optimalizovat oblast Žďárských vrchů a západní oblast od města Jihlavy.

Tarif Veřejné dopravy Vysočiny

Nově dochází k rozšíření územní platnosti tarifu VDV v rámci přesahů na území sousedních krajů v drážní dopravě, konkrétně na území Středočeského kraje do Zruče nad Sázavou a Čáslavi, na území Jihočeského kraje do Tábora a Dačic. „V období zimních měsíců dojde u všech dopravců zapojených do systému VDV k možnosti platby bankovní kartou a v průběhu roku 2022 zavedení možnosti koupi jízdního dokladu v rámci mezikrajské cesty již na začátku cesty," přiblížil závěrem Pavel Bartoš. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Paul Smith / Flickr.com

Štítky vlaky, autobusy, jízdní řád, doprava, Kraj Vysočina, Veřejná doprava Vysočiny, Pavel Bartoš, Martin Hyský, Třebíč, Náměšť nad Oslavou, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlaky a autobusy pojedou jinak. Jak se změny v řádech dotknou cestujících na Vysočině? | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.