Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Vyšetřování úterní srážky vlaků na Pelhřimovsku může trvat až několik měsíců

Vyšetřování příčin čelní srážky dvou vlaků na úzkokolejné trati mezi Jindřichovým Hradcem a Obrataní na Pelhřimovsku může trvat až několik měsíců. ČTK to dnes řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Při nehodě se v úterý lehce zranilo devět lidí, kteří skončili v pelhřimovské nemocnici. Většina z nich byla po ošetření propuštěna, dva zůstávají hospitalizováni. Vlaky by na trati měly od čtvrtka jezdit podle normálního jízdního řádu.

„Je potřeba vyslechnout účastníky nehody a svědky. Vyšetřovatelé musí stáhnout a vyhodnotit data z rychloměrů, teprve potom bude možné učinit závěry,“ řekl Drápal. Příčinou nehody bylo zřejmě selhání člověka. Drápal už v úterý uvedl, že s největší pravděpodobností jeden ze strojvůdců nedodržel předpisy a nevyčkal na křižování obou vlaků.

Jindřichohradecké místní dráhy, které na trati provozují dopravu, podle Pavla Matlase z vedení společnosti zatím nepřijaly žádná zvláštní opatření.  „Čekáme na výsledky vyšetřování Drážní inspekce, o příčině nehody nechci spekulovat,“ řekl dnes Matlas ČTK. Prioritou podle něj bylo zajištění provozu. „Trať nebyla nehodou poškozena. Během dneška jezdí ranní a večerní spoje v normálním režimu. U poledních spojů je z provozních důvodů mezi stanicemi Kamenice nad Lipou a Obrataně vedena náhradní autobusová doprava,“ řekl Matlas. Od čtvrtka by podle něj měly vlaky jezdit podle normálního jízdního řádu po celé trati.

Záchranáři převezli z úterní srážky vlaků do pelhřimovské nemocnice na ošetření osm pacientů. Čtyři byli ošetřeni na chirurgické ambulanci se zlomeninami a tržnými ranami, jeden z nich zůstal hospitalizován se zlomeninou nosu na oddělení ORL. „Tři děti zůstaly po ošetření na dětském oddělení na pozorování. Zároveň je na dětském oddělení s naraženinou ruky hospitalizována s dítětem jedna maminka,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Černo. Podle ní nejde u nikoho o závažná poranění.

Nehoda se stala v úterý po 7:30 na úzkokolejné železniční trati poblíž Chvalkova na Pelhřimovsku. Vlaky při srážce nevykolejily. Škoda na obou soupravách se předběžně odhaduje na 800 tisíc korun.

ČTĚTE TAKÉ: Po srážce dvou vlaků na Pelhřimovsku je devět lidí zraněných

Autoři | Foto www.jhmd.cz

Štítky okres Pelhřimov, havárie, nemocnice, Drážní inspekce, Obrataň, Jindřichův Hradec, Jindřichohradecké místní dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyšetřování úterní srážky vlaků na Pelhřimovsku může trvat až několik měsíců | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.