Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na podzim odstartuje stavba jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Nejprve se propojí silnice na Třebíč a Znojmo

Rada Kraje Vysočina tento týden rozhodla o zahájení veřejné zakázky na stavbu jihovýchodního obchvatu města Jihlavy. Práce by na prvním úseku, který spojí silnice na Znojmo a Třebíč, měly začít letos na podzim.

„Konkrétně jde o propojení frekventovaných silnic I/38 směr Znojmo resp. napojení na stávající západní obchvat Jihlavy a II/405 směr Třebíč v délce 2,4 kilometru. Termín pro podání nabídek je konec června, zahájení prací na podzim letošního roku a zprovoznění této části obchvatu se předpokládá na konci června 2023,“ informovala na tiskové konferenci náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina Hana Hajnová.

Zhotovitele stavebních prací zahrnující celý jihovýchodní obchvat, tedy včetně propojení silnic II/405 a II/602, začal kraj soutěžit již loni v květnu. Z důvodu výrazné časové prodlevy kvůli opakovaným námitkám uchazečů a následnému podání návrhu k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže však bylo nezbytné veřejnou zakázku zrušit.

Předpokládaná hodnota veřejné zakázky na jižní část obchvatu je podle náměstka hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Miroslava Houšky zhruba 550 miliónů korun včetně DPH. Kraj Vysočina počítá se spolufinancováním projektu II/602 Jihlava - JV obchvat z Integrovaného regionálního operačního programu, ze kterého má přislíbenu dotaci ve výši 307 miliónů korun.

V rámci trasy jižní části obchvatu je navržen i stoupací pruh v úseku s dlouhým stoupáním o délce téměř 1,4 km. Součástí obchvatu je i řešení odvodnění a kolize se stávajícími inženýrskými sítěmi. Projekt počítá se stavbou dvou okružních křižovatek, dvou stykových křižovatek a dvou mimoúrovňových křížení.

„Zásadní bude ale realizace šesti mostů. Na mostním objektu přes řeku Jihlavu bude osazeno zábradlí s protihlukovou výplní, které bude navazovat na protihlukovou stěnu. Další protihluková stěna v délce cca 250 m bude chránit oblast u Pístova,“ popisuje projektované objekty Miroslav Houška.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky Jihlava, obchvat, jihovýchod, doprava, silnice, Kraj Vysočina, Znojmo, Třebíč, podzim, veřejná zakázka, Miroslav Houška, Hana Hajnová, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na podzim odstartuje stavba jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Nejprve se propojí silnice na Třebíč a Znojmo | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.