Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj plánuje stavět jihovýchodní obchvat Jihlavy ve dvou etapách, kvůli dotaci. Začít se má už na podzim

Kraj Vysočina má v plánu rozdělit stavbu jihovýchodního obchvatu krajské Jihlavy na dvě části, aby neztratil šanci na evropskou dotaci. Přípravy stamilionové investice nabraly zpoždění kvůli průtahům při výběru dodavatele. Kraj začíná připravovat nové zadání zakázky, řekl dnes novinářům hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Celý jihovýchodní obchvat měřící 5,5 kilometru by měl z jihlavských ulic odvést tranzitní dopravu mezi Žďárskem a nájezdem k dálnici D1 u Jihlavy a výpadovými silnicemi II/405 směrem na Třebíč a I/38 na Znojmo. Kraj teď chce nejdřív vybrat stavbaře na jižní část obchvatu dlouhou skoro 2,5 kilometru, která propojí výpadovky na Třebíč a Znojmo.

Tato část obchvatu je sice kratší, ale dražší, protože obsahuje šest mostů. "Nicméně je tam pro nás vysoká pravděpodobnost získání evropské dotace," uvedl hejtman. Kraj by chtěl tuto zakázku vyhlásit příští měsíc a pokud se mu podaří vybrat dodavatele, na podzim zahájit stavbu.

U zbývající východní části obchvatu připadá podle Schreka v úvahu několik řešení. Buď se na ni podaří sehnat dotaci z jiných programů, například i kvůli plánované stavbě nového jaderného zdroje Dukovan, nebo může být placená z rozpočtu kraje. Hejtman podotkl, že pokud by měl kraj financovat stavbu celého obchvatu, byla by jeho realizace asi v nedohlednu.

Předpokládaná hodnota první loňské zakázky na stavbu celého jihovýchodního obchvatu Jihlavy byla podle věstníku veřejných zakázek 700 milionů korun bez daně. Kraj na ni měl podle dřívějších údajů kraje dostat z evropských fondů okolo 300 milionů korun.

Dodavatele stavby sice vybralo minulé vedení Vysočiny už loni v září, ale protože se jeden z účastníků odvolal k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), rozhodli radní kraje minulý měsíc o zrušení této zakázky. I proti tomu byly podané námitky. "My jsme podali vysvětlení těchto námitek a další námitky se nekonaly," řekl dnes Schrek. Kraj tak podle něj považuje tuto zakázku za zrušenou.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky ČR, silnice, správa, Jihlava, AUDIO, Kraj Vysočina, Vítězslav Schrek, ODS, Třebíč, Znojmo, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Heřman

Není mapa obchvatu obráceně Sasov by měl být na pravo ???

Středa, 21. dubna 2021, 16:04Odpovědět

Kraj plánuje stavět jihovýchodní obchvat Jihlavy ve dvou etapách, kvůli dotaci. Začít se má už na podzim | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.