Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Přípravy na stavbu obchvatu Jihlavy zdržuje obtížný výběr stavební firmy

Kraj Vysočina zatím nemůže vypsat nové výběrové řízení na stavbu jihovýchodního obchvatu Jihlavy, protože proti zrušení první veřejné zakázky podal jeden z účastníků námitku. Zatím se nedá odhadnout, jak velké zdržení to způsobí, řekl novinářům po úterním jednání krajské rady hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Oddalování stavby ohrožuje čerpání evropské dotace, kterou má kraj dostat na tuto stamilionovou investici.

Předpokládaná hodnota zakázky na stavbu 5,45 kilometru nové silnice byla podle věstníku veřejných zakázek 700 milionů korun bez daně. Kraj kromě počtu přijatých nabídek loni zveřejnil jen to, že vybraný uchazeč nabídl nižší než předpokládanou cenu. Podle dříve zveřejněných údajů měl evropský dotační fond na obchvat poskytnout zhruba 300 milionů korun.

Podat námitku proti zrušení prvního řízení bylo možné do 26. března. Kraj teď bude podle hejtmana přijatou námitku vypořádávat. „Poté procesně ten, kdo tu námitku podal, má možnost obrátit se na ÚOHS," uvedl Vítězslav Schrek.

Odvolání k ÚOHS

První veřejnou zakázku se radní kraje rozhodli tento měsíc zrušit, protože se jeden z účastníků proti rozhodnutí odvolal k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vypsáním nového řízení chtěl kraj proces výběru stavební firmy urychlit tak, aby neztratil nárok na čerpání slíbených peněz. „Ale bohužel, tímto se to celé komplikuje. Nicméně nedá se s tím nic dělat, zákon to zkrátka umožňuje těm, kteří se účastnili této veřejné zakázky," řekl hejtman k aktuálnímu vývoji.

Krajští radní zrušili zakázku na firmu, která měla postavit jihovýchodní obchvat Jihlavy

Radní Kraje Vysočina dnes zrušili veřejnou zakázku na stavbu jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Dodavatele vybrala krajská rada ze sedmi nabídek loni na podzim. Proti rozhodnutí se jeden z účastníků řízení odvolal k Úřadu pro ochranu hospodářské...

Z jihlavských ulic by měl obchvat odvést tranzitní dopravu mezi Žďárskem a nájezdem k dálnici D1 u Jihlavy a výpadovými silnicemi na Třebíč a na Znojmo. Zahájení zadávacího řízení na dodavatele kraj oznámil ve věstníku veřejných zakázek loni 20. května. Stavba silnice měla podle věstníku trvat 29 měsíců. Kraj tehdy dostal od stavebních firem sedm nabídek.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky silnice, stavby, správa, obchvat, firma, Jihlava, Kraj Vysočina, veřejná zakázka, stavební firma, Vítězslav Schrek, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přípravy na stavbu obchvatu Jihlavy zdržuje obtížný výběr stavební firmy | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.