Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Autobusové a vlakové spoje se opět omezí. Se změnami počítejme i v jihlavské MHD

O dvanáct procent klesne od neděle 7. března denní rozsah autobusových spojů na Vysočině. Zároveň bude jezdit i méně vlaků. Se změnami musí počítat také lidé v Jihlavě, kteří cestují městskou hromadnou dopravou. Důvodem jsou zavřené školy a s tím související výrazný pokles cestujících.

V krajské Jihlavě od pondělí 8. března trolejbusová linka D a F přejde na třicetiminutový interval, a to s platností po celý den. Změny nastanou kvůli výraznému poklesu cestujících i u autobusových linek, konkrétně u linky 3 dojde po 16:30 k omezení spojů. Linka 5 přechází na celodenní šedesátiminutový interval. Dočasně zrušena je i nadále noční linka N.

„Dále připomínáme, že nejezdí spoje označené v JŘ poznámkou jede ve dnech školního vyučování. Omlouváme se za komplikace a děkujeme za pochopení,“ uvedl dnes ráno jihlavský dopravní podnik na svém facebookovém profilu.

Kraj Vysočina měl pro letošek stanovený roční rozsah spojů, které objednává u dopravců, do 21 milionů kilometrů u autobusů a do 4,6 milionu kilometrů u regionálních vlaků.

Jak to bude s vlaky a autobusy?

Jak již bylo řečeno, změny nastanou také u regionálních autobusů a vlaků. Regionálních vlaků bude jezdit méně o osm procent, upravené jízdní řády začnou za železnici platit v pondělí. Tato doprava tak v podstatě přejde na prázdninový režim, řekl novinářům Martin Hyský (ČSSD), který má fungování veřejné dopravy Vysočiny na starosti.

„Všichni víme, v jaké jsme situaci," uvedl Martin Hyský. Podotkl, že podobná opatření ve veřejné dopravě přijal kraj kvůli koronavirové epidemii už vloni. Podle údajů kraje byly minulý rok regionální spoje, které objednává, podobně jako teď omezované v březnu a v říjnu. Hyský uvedl, že kraj i dopravci jsou připraveni pružně reagovat na vývoj epidemické situace a v případě jejího zlepšování spoje obnovit.

Nové jízdní řády dopravci vylepí na zastávkách, informace o změnách budou zveřejněné i ve vozech. „I přesto doporučujeme, aby si veřejnost odjezd svého spoje předem ověřila na dopravních portálech nebo u dopravce," uvedl Hyský. Doplnil, že o víkendu budou dál platit omezení, která jsou v platnosti celou zimu, hlavně kvůli zavřeným obchodům a turistickým cílům.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky doprava, spoje, autobus, vlak, MHD, omezení, koronavirus, covid, Kraj Vysočina, Jihlava, Martin Hyský, ČSSD, městská hromadná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autobusové a vlakové spoje se opět omezí. Se změnami počítejme i v jihlavské MHD | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.