Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Aut v Jihlavě je o tři tisíce víc než parkovacích míst. Pomoci má nová parkovací strategie

Jihlavané mají nyní 25 tisíc aut, ve veřejných prostorách města je však parkovacích míst zhruba 22 tisíc. Co s tím? Město připravuje "parkovací koncepci", která má po malých krůčcích přispět ke zlepšení situace. Prvními opatřeními by mohly být změny dopravním značení, důkladnější monitoring plochy parkovišť nebo zavedení také dalších placených parkovacích míst.

Jihlavané mají nyní 25 tisíc aut, ale ne všichni jsou řidiči. Při loňském sčítání parkovacích míst ve městě bylo pro jejich parkování napočítáno jen necelých 22 tisíc míst. „Z toho je ve veřejných prostorech 9 400 vyznačených stání, 2 200 nevyznačených míst, která nepřekážejí provozu, a další necelá tisícovka míst, kde by auta nepřekážela provozu po úpravě dopravního režimu. Dalších přes 1 500 stávajících míst ve veřejném prostoru nějakým způsobem brání provozu (hasičům, popelářům apod.),“ upřesňuje David Beke, radní města. 

Situace se v nejbližích letech ještě zhorší, za dalších 5 let přibudou v Jihlavě další 4 tisíce aut a tím pádem již sedmitisícový deficit. To už je situace, kterou je třeba systematicky řešit. Připravuje se proto parkovací koncepce, která stanoví pravidla, které organizaci dopravy ve městě upraví. „Půjdeme po drobných krůčcích. Může se začít tak, že auta, která stojí v centru již dlouhou dobu, by měla být přesunuta na kraj města nebo na soukromé pozemky,“ popisuje Beke, jeden z tvůrců strategie.

Do dalších finančně nenáročných opatření můžeme řadit změny režimu parkování, zavedení více jednosměrek a další úpravy dopravního značení, častější revize plochy parkovišť nebo zavedení také dalších placených parkovacích míst. „Budeme určitě apelovat i na alternativní způsoby dopravy jako pěší, cyklo a MHD, u kterého zvažujeme přiblížení zastávek např. z konců velkých sídlišť nebo příměstských oblastí,“ přibližuje David Beke. Poté se také počítá s výstavbou patrových parkovacích stání a parkovacích domů.

V současné době pracovníci úřadu sbírají připomínky, novou koncepci parkování budou potřebné orgány města schvalovat po jejich vyhodnocení.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, parkování, stání, koncepce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aut v Jihlavě je o tři tisíce víc než parkovacích míst. Pomoci má nová parkovací strategie | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.