Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj chystá stavbu okružní křižovatky v Novém Městě. V Jemnici dojde k rekonstrukci průtahu městem

Řidiči z Nového Města na Moravě, případně ti, co městem budou projíždět, mohou v tomto roce počítat s novou okružní křižovatku. Měla by nahradit stávající stykovou křižovatku v ulicích Masarykova, Soškova a Křičkova. Poprvé by se po ní měli řidiči projet už na konci října letošního roku. Jednou z větších dopravních staveb, které kraj také letos na jaře zahájí, je rekonstrukce průtahu městem Jemnice. Rada Kraje Vysočina v úterý 12. ledna rozhodla o zahájení zadávacího řízení na obě veřejné zakázky.

II/360, II/354 Nové Město na Moravě – okružní křižovatka

Stávající křižovatka ulic Masarykova, Soškova a Křičkova bude nově upravena na malou okružní křižovatku s průměrem 28 metrů. „Zároveň dojde také k úpravám chodníků, odstavných a parkovacích stání, veřejného osvětlení i veřejné zeleně. Nově bude provedeno vedení plynu v křižovatce, upraveno vedení datové sítě města a provedeny stavební úpravy přilehlého parčíku. Součástí stavebních prací je rovněž vybudování vodovodu v délce 167 metrů a kanalizace v délce 74 metrů,“ upřesňuje mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová.

Stavba bude provedena na základě smlouvy o společném postupu zadavatelů s městem Nové Město na Moravě a SVAK Žďársko. Výstavba samotné okružní křižovatky bude hrazena z krajského rozpočtu a předpokládaný podíl kraje je asi 4 miliony korun, celkové náklady stavby by měly být přibližně 16 milionů korun bez DPH.

Bez omezení se to neobejde 

„Výstavba okružní křižovatky si vyžádá lokální omezení dopravy, stavební práce by měly probíhat na etapy tak, aby byl vždy umožněn částečný průjezd. S úplnou uzavírkou se počítá pouze při pokládce obrusných vrstev. Okružní křižovatka by měla být zprovozněna do 29. října 2021, s kompletním dokončením stavby se počítá v průběhu února 2022,“ dodává mluvčí Neuwirthová.

II/152 Jemnice – průtah

Co se druhé investice týče, stavební práce zahrnují rekonstrukci stávající silnice II/152 od křižovatky ulic Tyršova  a ulice Lipová po křižovatku silnic II/152 a silnice II/408 ve městě Jemnice v přibližně kilometrové délce. Součásti stavby je také úprava křižovatky s ulicí V Ráji, napojení místních komunikací, sjezdů a časti přilehlých chodníků včetně přeložky inženýrských sítí. Dojte také k výstavbě nové zárubní zdi a nezbytnému zajištění svahu.

„V rámci stavby bude provedena také rekonstrukce jednoho mostu a oprava stávající kanalizace a vodovodu. Také v tomto případě se Kraj Vysočina dohodl na společném postupu zadavatelů s městem Jemnice a společností Vodovody a kanalizace. Stavba bude realizovaná ve čtyřech stavebních etapách a počítá se s částečným omezením provozu po polovinách vozovky, kdy bude doprava řízena kyvadlově. V určitých fázích stavby dojde k úplné uzávěře a doprava bude odkloněna na objízdné trasy,“ popsala Neuwirthová s tím, že průjezd stavbou bude umožněn složkám IZS a také bude zajištěn přístup vlastníkům přilehlých nemovitostí.

Kolik to celé bude stát? 

Vysočina počítá se spolufinancováním stavebních prací z Integrovaného regionálního operačního programu. Celkové náklady stavby se odhadují na necelých 50 milionů korun bez DPH, podíl Kraje Vysočina je asi 30 milionů korun, 2/3 krajských nákladů by měla pokrýt evropská dotace. Do konce října tohoto roku by měl být zrekonstruován a zprůjezdněn úsek ulice Na Podolí a ulice Tyršova včetně mostu, přes zimní období 2021/2022 bude probíhat běžný provoz v celém průtahu městem.

„Zbývající části ulice Velká Brána budou následně rekonstruovány od jara a zprůjezdněny do konce září příštího roku. Kompletně by měla být stavba dokončena do konce listopadu 2022,“ dodává závěrem mluvčí Kraje Vysočina.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky doprava, stavba, okružní, křižovatka, Nové Město na Moravě, Jemnice, kruhový objezd, rekonstrukce, Kraj Vysočina, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chystá stavbu okružní křižovatky v Novém Městě. V Jemnici dojde k rekonstrukci průtahu městem | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.