Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Silničáři budou mít k dispozici nové sypače, krajští zastupitelé schválili zakázku za 100 milionů

Zastupitelé Kraje Vysočina dnes schválili přípravu veřejné zakázky na nákup 21 nových sypačů pro krajské silničáře. Hodnota zakázky se bez daně pohybuje kolem 100 milionů korun.

Dodávka nové techniky by se měla uskutečnit zhruba za rok, silničáři pak vyřadí 30 nejstarších vozidel. Zastupitelům to v rozpravě řekl náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD).

Pro odůvodnění této významné veřejné zakázky krajských silničářů bez větší debaty zvedlo ruku 31 krajských zastupitelů. Proti nebyl nikdo, deset členů zastupitelstva se hlasování zdrželo. Joukl uvedl, že výběr dodavatele sypačů vzhledem k zákonným lhůtám potrvá asi půl roku a dalšího půl roku bude vybraná firma potřebovat na vyrobení a dodání techniky s výměnnými nástavbami pro zimní a letní údržbu silnic.

Krajská správa a údržba silnic Vysočiny teď má 153 sypačů s průměrným stářím kolem 14 let. Nejstarší vozidla jsou podle jejích údajů více než 30 let stará. Joukl uvedl, že v roce 2008 měli krajští silničáři celkem 206 vozidel. Od té doby ve třech zakázkách nakoupili celkem 63 sypačů Iveco a za jeden nový zpravidla dva staré sypače zrušili. Po dokončení dalšího kontraktu by krajské správě mělo zůstat nejvýše 144 sypačů.

Jednu ze zakázek krajských silničářů Vysočiny, a to nákup 28 sypačů Iveco z roku 2009, vyšetřoval policejní Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Podle jeho závěrů byla zakázka předražená o 33 milionů Kč, z čehož vinil Joukla a ředitele krajských silničářů Jana Míku. Stíhání obou letos zastavil jihlavský soudce Zdeněk Chalupa, ale státní zástupce Kamil Špelda podal koncem května stížnost proti zastavení stíhání.

Foto www.regultech.cz | Zdroj ČTK

Štítky Kraj Vysočina, ČSSD, Iveco, Jan Míka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři budou mít k dispozici nové sypače, krajští zastupitelé schválili zakázku za 100 milionů | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.