Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obchvaty Velkého Beranova i Nového Veselí by měly sloužit od listopadu

Po nových silničních obchvatech Nového Veselí na Žďársku a Velkého Beranova na Jihlavsku by měla auta začít jezdit v listopadu. Práce u Velkého Beranova se sice zpozdily asi o deset dní kvůli omezením v nouzovém stavu, ale zhotovitel stavby se zpoždění snaží dohnat.

Podle mluvčí jsou to teď dvě největší silniční stavby Kraje Vysočina. Stát budou v součtu přes 1,1 miliardy korun, kraj na ně dostane evropskou dotaci. Na obou místech pracují stavební firmy od loňského jara. „Vše nasvědčuje tomu, že obchvaty Velkého Beranova i Nového Veselí budou dokončeny v souladu s plánovaným harmonogramem," uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Stavebně složitější obchvat Velkého Beranova bude stát 800 milionů Kč. Nová silnice bude dlouhá 4,2 kilometru. Součástí stavby je pět nových mostů, opěrná zeď i protihluková stěna. Kvůli novému napojení místní části Nové Domky stavbaři také upravují hráz rybníka. Pracují tam firmy Eurovia CS a Colas CZ.

Na trase z Jihlavy směrem na Velké Meziříčí a na Žďár nad Sázavou jsou kvůli stavbě obchvatu dopravní omezení, auta tam přejíždějí i přes provizorní most. „Je to nepříjemné, ale bez toho se to nedá udělat," řekl starosta Velkého Beranova Milan Pulicar. O zpoždění způsobeném opatřeními proti koronaviru starosta ví. „Ale firmy dělají, počasí jim jakžtakž přeje," řekl.

Obchvat Nového Veselí na trase mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou bude podle údajů kraje za 351 milionů Kč. Stavbu pěti kilometrů silnice s mostem přes Oslavu zajišťuje firma Skanska. V části trasy už dělníci pokládají asfaltové vrstvy a betonové žlaby pro odvodnění komunikace.

Městys zároveň stavěl most, který přes novou část krajské silnice II. třídy převede cyklotrasu. Postará se také o vytvoření stezky směrem na Březí nad Oslavou, aby cyklisté a chodci nemuseli chodit přes novou okružní křižovatku. Podle starosty Nového Veselí Zdeňka Křivánka jde o investice za více než 20 milionů Kč. Na most má městys státní dotaci.

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky ČR, správa, stavby, Vysočina, FOTO, Velký Beranov, Nové Veselí, okres Žďár nad Sázavou, okres Jihlava, Jihlava, Kraj Vysočina, Eurovia CS, COLAS CZ, Žďár nad Sázavou, Zdeněk Křivánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchvaty Velkého Beranova i Nového Veselí by měly sloužit od listopadu | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.