Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Vysočině začnou od pondělí jezdit další autobusové spoje, zejména kvůli vracejícím se školákům

Na Vysočině začnou od pondělí jezdit další autobusové spoje zastavené kvůli opatřením proti koronaviru. Kraj k tomu přistoupí s ohledem na rozhodnutí ministerstva školství, které od 11. května povolilo dobrovolné obnovování školní docházky některých školních ročníků. Téměř k normálnímu jízdnímu řádu se krajem objednané linkové autobusy vrátí 25. května, kdy by se měly školy otevřít i pro pro žáky prvního stupně.

Přehled školních spojů obnovovaných v pracovních dnech od příštího týdne je na webu kraje. Víkendové autobusy, jejichž provoz byl také přerušený, jezdí na Vysočině znovu od 1. května.

„V drážní dopravě s plnou obnovou počítáme od 29. května," uvedl hejtman Jiří Běhounek. Termín je podle něj odlišný od regionálních autobusů kvůli výlukám na dráze a kvůli nutnosti koordinace postupu s Českými drahami. „Každopádně nedojde k ovlivnění dopravy pro žáky a studenty," uvedl.

Vláda nařídila kvůli šíření koronaviru uzavřít školy 11. března. Kvůli velkému úbytku cestujících, způsobenému i zavřením restaurací, řady obchodů a institucí, pak autobusové a vlakové spoje na Vysočině postupně ubývaly. Od 17. března do 11. dubna mohli lidé jezdit regionálními autobusy zadarmo. O tom, že se v autobusech objednávaných krajem nebudou prodávat jízdenky, rozhodl 16. března krajský krizový štáb z toho důvodu, aby se vyloučil přímý kontakt řidiče s cestujícími.

Na úhradu prokazatelných ztrát autobusových dopravců má Kraj Vysočina v letošním rozpočtu zatím 534 milionů korun a dalších 460 milionů korun na ztrátové regionální vlaky.

Foto icomtransport.cz | Zdroj ČTK

Štítky ČR, automobilová, správa, koronavirus, Vysočina, Kraj Vysočina, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Jiří Běhounek, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině začnou od pondělí jezdit další autobusové spoje, zejména kvůli vracejícím se školákům | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.