Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zhotovitel jihovýchodního obchvatu bude znám v létě. V říjnu by mohly začít přípravné práce

Rada Kraje Vysočina včera odsouhlasila vyhlášení veřejné zakázky na dodavatele stavby II/602 Jihlava – JV obchvat, zakázka bude vypsána v nejbližších dnech. Zahájení stavby 5,45 km dlouhé a 9,5 metrů široké komunikace je plánováno na říjen letošního roku. Stavba bude trvat dva roky.

„Bylo tak dosaženo další mety v plánovaném harmonogramu tohoto projektu, na který se nám podařilo získat téměř 300 miliónů korun evropských dotací prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu. To v tuto chvíli představuje necelou třetinu odhadovaných nákladů na stavbu,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla s tím, že stavba ochvatu je strategickým projektem, který bude dofinancován z rozpočtu kraje. Jeho realizace není z důvodu financování nijak ohrožena.

Termín podání nabídek veřejné zakázky na zhotovitele obchvatu byl stanoven na začátek července 2020. Následovat bude její vyhodnocení a výběr dodavatele. Tento proces by měl být ukončen ještě letos v létě. „Pokud vše proběhne bez průtahů nebo jiných komplikací, je harmonogram nastaven tak, že už v říjnu letošního roku mohou v místě trasy obchvatu začít přípravné práce – kácení dřevin, terénní přípravy, vyměřování, vytyčení i příprava staveniště včetně skrývky ornice a zahájení zemních prací,“ popsal radní Kraje Vysočina pro oblast dopravy Jan Hyliš.

Součástí obchvatu, který propojí silnice II/602 (směr Velké Meziříčí a D1), II/405 (směr Třebíč) a I/38 (směr Znojmo) bude výstavba osmi mostních objektů a tří velkých okružních křižovatek, které vyřeší bezpečné křížení s hlavními silnicemi.

Velká okružní křižovatka vznikne na hraně současného křížení II/523 a I/38 v místě Jihlavany nazývaným V Ráji, další okružní křižovatka je naplánována na silnici II/405 u odbočky na Puklice, tedy zhruba v polovině trasy nového jihovýchodního obchvatu, a třetí okružní křižovatka je naprojektována při vyústění obchvatu na II/602 u Helenína. Stavbě bude předcházet řada přeložek inženýrských sítí, u Pístova projekt počítá i s prodloužením stávající protihlukové stěny.

Po dokončení stavby II/602 Jihlava – JV obchvat a již budovaného obchvatu Velkého Beranova bude vytvořen základní komunikační systém ve směru jihovýchod-západ jihlavské aglomerace, který ochrání centrum krajského města před významným podílem tranzitní dopravy.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj HZS Kraje Vysočina

Štítky Jihlava, obchvat, Kraj Vysočina, projekt, kruhový objezd, Martin Kukla, Jan Hyliš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zhotovitel jihovýchodního obchvatu bude znám v létě. V říjnu by mohly začít přípravné práce | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.