Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Řidiče od dubna čeká další objížďka. Kvůli stavbě nového mostu u Dvorců na Jihlavsku

Kraj Vysočina plánuje u Dvorců na Jihlavsku postavit nový most. Měl by nahradit původní, který u zmíněné obce překlenuje železniční trať a řeku. Technický stav současné mostní konstrukce se zhoršil i kvůli zatékání vody.

Původní most bude zbourán a bude postavený v podstatě nový. Kraj nyní hledá stavební firmu.

Radní kraje na svém posledním zasedání projednali zahájení veřejné zakázky na dodavatele. Její předpokládaná hodnota je podle údajů na webu kraje 58 milionů korun bez daně. Rada kraje se také zabývala dohodou se Správou železnic o využití některých státních pozemků při přestavbě mostu. „Ještě nás čeká domluva s Povodím Moravy, protože tam má také nějaký pozemek," řekl novinářům hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Stavební stroje budou na místě k vidění od dubna, přestavba mostu potrvá půl roku. Pro řidiče bude připravena objížďka.

Pátý stupeň ze sedmi 

Most převádí 160 metrů silnice přes železniční trať mezi Jihlavou a Veselím nad Lužnicí a přes řeku Jihlavu. Podle informací kraje je stavební stav mostu hodnocený stupněm pět z celkových sedmi, přičemž sedmý stupeň znamená havarijní stav. Do konstrukce mostu někde zatéká voda a u podpěr odpadávají krycí vrstvy po nezdařilé sanaci provedené před vznikem kraje v roce 1999.

Kraj Vysočina letos na svých silnicích II. a III. třídy plánuje opravit 21 mostů. Podle dříve zveřejněné statistiky se krajští silničáři starají o více než 800 mostů. V havarijním stavu z nich byl na konci minulého roku jeden. Jde o most přes odtok z rybníka v Bohdalově na Ždársku. Jeho opravu krajská správa a údržba silnic nyní připravuje.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vojtěch Židlický | Zdroj ČTK

Štítky most, Dvorce, oprava, objížďka, Kraj Vysočina, okres Jihlava, Dvorec, silnice, Správa železniční dopravní cesty, Povodí Moravy (státní podnik), Jiří Běhounek, ČSSD, Jihlava, Veselí nad Lužnicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiče od dubna čeká další objížďka. Kvůli stavbě nového mostu u Dvorců na Jihlavsku | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.