Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na pokutách za překročení rychlosti v Jihlavském tunelu se loni vybralo téměř 17 milionů

Za překročení rychlosti v tunelu zaplatili řidiči nebo provozovatelé aut za loňský rok na pokuty za skoro 17 milionů korun. Ustanovenou šedesátku zde nedodrží skoro stovka aut denně.

Měřiče rychlosti z dálnice D1 dohlížejí od loňského dubna na rychlost v Jihlavském tunelu na obchvatu města. Ten spojuje hlavní tah na Znojmo s dálničním přivaděčem. Systém úsekového měření rychlosti, který se osvědčil při dohledu na osmdesátku v modernizované části dálnice D1, teď už deset měsíců kontroluje šedesátku v tunelu.

Za překročení nejvyšší dovolené rychlosti byly v roce 2019 uhrazeny určené částky a pokuty v celkové výši  16 870 500 Kč. V průměru totiž poruší pravidla v tunelu každý den 94 aut. V několika případech dokonce několikanásobně, rekordmanem je řidič dodávky doručovatelské služby, který tunelem projel víc než 190 kilometrovou rychlostí.

Za kamery Jihlava zaplatila necelé dva miliony korun, za přestěhování a instalaci do tunelu 200 tisíc. Stěhovat jinam je město zatím nechce, naopak by chtělo systém rozšiřovat i na další riziková místa. Nejprve na kopec v Hosově, později možná na ulici Sokolovskou. „To jsou místa vytipovaná i policií jako nejrizikovější v Jihlavě,“ uvedl Lubomír Dohnal, vedoucí odboru dopravy jihlavského magistrátu. Podle jeho slov je ale tunel z hlediska bezpečnosti nejrizikovějším místem hlavně kvůli nebezpečí požáru a také kvůli velmi nesnadnému opuštění místa případné nehody.

Plánované rozšíření systému i do dalších míst ale naráží na nedostatek úředníků vyřizujících přestupky. Těch je nyní na oddělení dopravně-správních agend třináct a těžko stíhají současnou agendu. „Nesmíme totiž zapomenout na dalších několik stovek hříšníků měsíčně na kontrolovaných semaforech u City Parku a u autobusového nádraží a na další desítky přestupků denně, které nám předává k vyřízení republiková i městská policie,“ připomíná Dohnal s tím, že pokud městu letos přibyde ještě agenda spojená s úsekovým měřením na dalším modernizovaném úseku dálnice D1, je nemyslitelné v takové situaci dál rozšiřovat systém po městě.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava | Zdroj Magistrát města Jihlava

Štítky Jihlavský tunel, pokuty, rychlost, tunel, dálnice, Dálnice D1, Lubomír Dohnal, Jihlava, Znojmo, City Park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Nováček

Jde o špatně nastavenou maximální rychlost v jihlavském tunelu. Měla by být 80 km/hod. hlavně z důvodu zajištění plynulosti dopravy a její bezpečnosti, menšímu objemu výfukových zplodin a ne jen z důvodu vybírání financí a odvádění práce úředníků od prospěšnější práce na úseku řešení potřeb občanů a pro občany. Projektovaná rychlost je zde 90 km/hod. Tím by se snížil počet úředníků, snížil počet obálek a dopisů, agenda a ušetřené úředníky by bylo možné využít na prospěšnějších pracech tam, kde chybí dělníci, elektrikáři, strojaři, kopáči, stavaři a pod. Co mně tam ale vadí a VELMI CHYBÍ, je dopravní ZNAČKA omezující rychlost UMÍSTĚNÁ PŘÍMO NA TĚLESE TUNELU, nejlépe svítící, tak jak je to všude ve světě, aby nedocházelo neustále k tomu, že řidiči kvůli velmi nedostatečnému dopravnímu značení stávající značku nevidí, nebo ji z různých jiných důvodů nezaregistrují (je daleko od silnice i od tunelu, nevhodně umístěná) a tudíž stejně rychlost překračují... ...tak k čemu jsou slova o nějakém riziku??? Jen slova - udělejte činy a úpravte vše tak, jak jsem zapsal. Uvidíte, o jaký objem práce se sníží!!!!! Bez dalších starostí. Plynulost, poctivost v dopravě, to je to hlavní! A plynulost, exhalace, to je prvořadé zajistit. Ať řidiči vidí, že se i o tyto důležité záležitosti občanů staráte.

Pátek, 24. dubna 2020, 23:44Odpovědět

Na pokutách za překročení rychlosti v Jihlavském tunelu se loni vybralo téměř 17 milionů | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.