Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

V Havlíčkově Brodě projedou auta po jihovýchodním obchvatu za tři roky

V Havlíčkově Brodě státní Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo dlouho plánovanou stavbu jihovýchodního silničního obchvatu, který má odvést část dopravy z přetíženého centra města. Nová část silnice I/38 bude měřit 4,1 kilometru, tři roky ji bude stavět sdružení firem Strabag, M-Silnice a Porr. Jde o zakázku za 1,598 miliardy korun bez daně. Obchvat by měl sloužit od prosince 2022.

Generální ředitel ŘSD Radek Mátl řekl, že dříve postavený severovýchodní obchvat Havlíčkova Brodu nestačí. „Všichni víme, že ta situace ve městě nadále není dobrá," řekl Radek Mátl. Dodal, že kromě jihovýchodního obchvatu připravuje ŘSD také další projekt pokračování obchvatu kolem Havlíčkova Brodu jihozápadním směrem. „Můžu za nás slíbit, že v dohledné době se pokusíme stavbu připravit," uvedl.

Tento připravovaný projekt se týká stavby nové silnice mezi výpadovými silnicemi I. třídy na Jihlavu a na Humpolec.

Jihovýchodní obchvat, jehož stavba právě začíná, bude dlouhý 4,1 kilometru. Propojí výpadovku I/34 na Žďár nad Sázavou a Pardubice a silnici I/38 směřující na Jihlavu. Zkrátit by tak měl cestu řidičům mezi Jihlavou a Pardubicemi. Součástí stavby je sedm mostů, tři nadjezdy a dvě mimoúrovňové křižovatky.

Město zaplatí osvětlení nebo podchod pro pěší a cyklisty 

Město se bude na nákladech stavby podílet částkou 21,8 milionu korun. Platit bude například veřejné osvětlení, přechody pro chodce nebo podchod pro pěší a cyklisty, řekl novinářům havlíčkobrodský místostarosta Libor Honzárek (TOP 09).

Pozemky pro výstavbu jihovýchodního obchvatu začalo ŘSD vykupovat na podzim 2015, nedohodlo se jen s jedním z desítek vlastníků. Stavební povolení je platné od letošního května, ve stejné době krajský soud zamítl žalobu proti vyvlastnění posledních pozemků potřebných pro obchvat.

První severovýchodní obchvat Havlíčkova Brodu dlouhý 2,6 kilometru slouží dopravě od roku 2003, k silnici I/34 vede od výpadovky na Kolín. Stavbu další části obchvatu se radnice snažila prosadit dlouhá léta. Před osmi lety blokovali lidé dopravu na hlavním tahu ve městě, aby si tento obchvat vymohli.

Autoři | Foto Drbna

Štítky obchvat, Havlíčkův Brod, doprava, stavba, silnice, Ředitelství silnic a dálnic, Strabag, Radek Mátl, Jihlava, Pardubice, Libor Honzárek, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Havlíčkově Brodě projedou auta po jihovýchodním obchvatu za tři roky | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.