Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Značení pro kamiony kvůli předjiždění na D1 je funkční. Zatím není potřebné

Řidiči nákladních aut se mohou od dnešního dne až do konce února setkat na dálnici D1 na Vysočině se značkami zakazující jim předjíždění. Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla je všech 40 světelných značek instalovaných, funkčních a připravených k použití. Svítit mají v případě hustého sněžení či silné dopravy, zatím to není třeba.

Ve směru na Brno jsou instalované mezi 79. a 104. kilometrem a ve směru na Prahu mezi 133. a 104. kilometrem. V klidovém režimu jde jen o tabule s tmavou plochou. Zákaz předjíždění pro nákladní auta s hmotností nad 3,5 bude platit, když se rozsvítí. Plocha značky je vyhřívaná, aby byla zřetelná i v případě hustého sněžení.

Systém je instalovaný, odzkoušený a funkční, ale neznamená to, že to bude svítit 24 hodin denně, je to proměnlivé značení," řekl Jan Rýdl. O rozsvícení podle něho nerozhoduje lidský faktor, ale softwarový model, který využívá informace z meteorologických hlásek, z kamerového systému a sčítačů dopravy.

O zákazu jízdy kamionů v levém pruhu začalo ministerstvo dopravy uvažovat v závěru loňského roku. Tehdy vznikly několikakilometrové kolony na dálnici D1 kvůli hustému sněžení a dopravním uzavírkám. Podle silničářů tehdy dálnici zablokovali nedisciplinovaní řidiči kamionů. K celoplošnému zákazu ovšem nakonec vláda nepřistoupila a rozhodla, že omezení budou jen na vybraných úsecích.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky doprava, kamiony, předjíždění, značení, Dálnice D1, dálnice, Ředitelství silnic a dálnic, Kraj Vysočina, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Značení pro kamiony kvůli předjiždění na D1 je funkční. Zatím není potřebné | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.