Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dálnici blokovaly popadané stromy. Kvůli větru je porouchaná i elektrika, na několika místech hoří

, aktualizováno 4. dubna 2019, 18:25

Kvůli silnému větru dnes spadly na Vysočině desítky stromů. Na hodinu omezily i provoz na dálnici D1 ve směru na Brno, auta mohla v úseku mezi Velkým Beranovem a Měřínem znovu projíždět krátce po 15:00. Jeden ze stromů zastavil před 14:30 provoz na železnici mezi Třeští a Sedlejovem na Jihlavsku, další u Žďáru nad Sázavou. Na Havlíčkobrodsku jsou kvůli poruše na vedení vysokého napětí bez dodávky energie desítky domácností. Silný vítr komplikuje zásahy hasičů při lesních požárech.

Podle mluvčí hasičů Petry Musilové spadly na dálnici na 127. kilometru tři stromy, hasiči se o nich dozvěděli asi ve 14:10. Provoz zde byl obnoven okolo 15. hodiny. Velký nápor tak odpoledne zažívala Jihlava, kterou si vozidla z dálnice vybrala jako objízdnou trasu. Strom na dálnici spadl i ve 12:15, zasáhl projíždějící auto, nikdo se nezranil a provoz nemusel být zastaven.

Provoz železnice v úseku mezi obcí Sázava u Žďáru a Žďárem nad Sázavou zastavil spadlý strom krátce před 15:00. Podle informací na webu Českých drah bude provoz obnoven asi v 16:00. Mezi Třeští a Sedlejovem by mohly vlaky znovu jezdit asi v 16:30.

„Přijímali jsme i informace, že by měl být strom přes železnici u Lhotic. Vyjížděla tam jednotka drážních hasičů z Havlíčkova Brodu a zatím k tomu detailnější informace nemám,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Hasiči podle ní od rána odstraňovali  spadané stromy asi na čtyřech desítkách míst, většinou blokovaly silnice. Jedním z míst byla i obec Lipník na Třebíčsku.

Kromě stromů hasiče zaměstnávají i požáry v lesích. Vítr většinou rozfoukal místa, kde se před několika dny pálilo klestí po těžbě. „Lidé v uplynulých dnech prováděli pálení, byť si mysleli, že ohniště mají řádně uhašená, tak tomu tak nebylo,“ řekla Musilová. Větší škody v lesích podle ní požáry zatím nezpůsobily. Výraznější škodu očekává z požáru seníku v Radostíně, u kterého hasiči zasahují už od dopoledne. Od rána se v kraji napočítalo více než třicet požárů.

Podle mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárky Lapáčkové Beránkové je na Havlíčkobrodsku a Žďárku bez elektřiny několik stovek domácností. Společnost eviduje poruchy na třech vedeních vysokého napětí.

Foto Čtenář Drbny | Zdroj ČTK

Štítky ČR, počasí, nehoda, železnice, energie, vítr, Vysočina, strom, požár, dálnice, Žďár nad Sázavou, okres Havlíčkův Brod, Třešť, Sedlejov, Brno, Kraj Vysočina, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dálnici blokovaly popadané stromy. Kvůli větru je porouchaná i elektrika, na několika místech hoří | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.