Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Neděle 27. října 2024  |  Svátek má Šarlota / Zoe
Bez reklam

Kraj Vysočina dostal v posledním kole 769 žádostí o dotaci na nový kotel

Krajský úřad na Vysočině dostal v posledním dotačním kole 769 žádostí o příspěvek na pořízení nového ekologičtějšího kotle. Uchazeči by chtěli celkem 106 milionů korun, zatímco kraj má na tento program určený pro domácnosti s nízkými příjmy 103,7 milionu. Jakou částku nakonec rozdělí, zatím není možné říci, sdělila mluvčí kraje Jitka Svatošová. Velká část žádostí dorazila až ke konci programu v srpnu a úředníci je ještě kontrolují.

O dotaci mohli lidé žádat od loňského září do konce letošního srpna. V srpnu dorazilo 340 žádostí. Žádosti podané dříve už jsou zkontrolované a bylo o nich rozhodnuto, uvedla mluvčí.

Kraj dostal peníze na podporu výměny kotlů z evropského operačního programu Životní prostředí. Dotaci mohli dostat chudší majitelé domů a bytů na výměnu kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním, které mají nižší než třetí emisní třídu, v nichž je od září zakázáno topit. Příspěvek byl určený na nákup kotle na biomasu, nebo na tepelné čerpadlo.

Zájemci o dotaci chtějí nejčastěji měnit starý kotel za kotel na biomasu s ručním přikládáním. Těchto kotlů se týkalo 544 žádostí. Dalších 138 domácností chce používat pro vytápění tepelné čerpadlo. O dotaci na automatický kotel na biomasu se uchází 87 žadatelů.

Dotační program na výměnu kotlů v domácnostech vyhlásilo ministerstvo životního prostředí s cílem zlepšit čistotu ovzduší v zemi. Obyvatelé Vysočiny mohli o dotaci poprvé požádat na krajském úřadě v lednu 2016. Rada kraje od té doby schválila 9441 žádostí o dotaci celkem za víc než jednu miliardu korun. Obyvatel s nízkými příjmy se týkala poslední dvě dotační kola. V prvním uspělo 788 uchazečů o příspěvek, kraj mezi ně rozdělil 116 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky kotlíkové dotace, výměna kotle, ekologické kotle, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina dostal v posledním kole 769 žádostí o dotaci na nový kotel | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.