Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Zloději se ve velkém zaměřují na chaty. Jen na Vysočině řeší policisté přes 50 případů

Většina chatařů už připravuje své objekty na zimu a přesně na to řada zlodějů čeká. Právě teď roste počet vloupání do víkendových rekreačních objektů. Policisté na Vysočině v období od začátku roku do konce září evidují 52 vloupaček. Zloději napáchali škody za více než 1 100 000 korun. Policisté objasnili 18 případů a apelují na majitele, aby své chalupy častěji kontrolovali.

Pachatelé se do chat vloupávají především přes zajištěná okna a dveře za použití násilí. Nejčastěji se zaměřují na zahradní náčiní, motorové pily, elektroniku, kuchyňské nádobí, rybářské potřeby a nepohrdnou ani oblečením. Zloději berou zkrátka vše, co mohou nějak zpeněžit. Mnozí tam také přespávají.

„Dopadení pachatele je v případě vloupání do rekreačních objektů velmi obtížné, neboť majitelé často krádež zjistí až po delší době. Vlivem časové prodlevy dochází k poškození nebo zničení některých stop. Práci policistům znesnadňuje i to, že se v těchto lokalitách pohybuje menší množství osob, které by se mohly stát svědky vloupání a poskytnout policistům důležité informace,“ uvedl Martin Hron, koordinátor prevence kriminality.

Cenné věci si vezměte domů

Policisté proto majitelům chat doporučují, aby tam nenechávali cenné věci a objekt vhodně zabezpečili. Využít mohou elektronické zabezpečení i bezpečnostní zámkový systém, mříže nebo uzamykatelné okenice. Podle odborníků je také dobré schovat žebřík. „Uklizené by měly být rovněž všechny věci, které by pachatel mohl při násilném vniknutí do objektu použít. Jedná se především o sekyry, nářadí a předměty, které je možné využít k páčení,“ radí Hron. Podle něj by majitelé měli i v zimních měsících objekt nepravidelně navštěvovat. „Uklizený sníh budí zdání pobytu majitele v objektu. Dále je vhodné všímat si pohybu podezřelých osob a vozidel v chatových oblastech,“ doplňuje.

Pokud dojde ke vloupání je pro policisty důležité, aby majitel nevstupoval dovnitř a obratem zavolal na linku 158. Vhodné je také pořídit si fotodokumentaci cenných věcí, policisté ji využijí při pátrání a identifikaci odcizených věcí. „Policisté provádějí v chatových oblastech nepravidelné preventivní kontroly a to napříč celým Krajem Vysočina. V zimních měsících jsou intenzivnější a na tyto lokality se zaměřují také policejní psovodi,“ uzavřel Martin Hron.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Policie ČR

Štítky zloději, zabezpečení chat, vloupání do chat, chatařské oblasti, prevence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloději se ve velkém zaměřují na chaty. Jen na Vysočině řeší policisté přes 50 případů | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.