Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Krajským včelám sídlícím v areálu hejtmanství se dobře daří a jsou připravené na zimu

Kontrolu včel umístěných v areálu sídla Kraje Vysočina provedl osobně Pavel Hájek, krajský radní pro oblast zemědělství i životního prostředí, který je zároveň také zkušený včelař. O krajské včely jinak pečují mladí včelaři z Včelařského kroužku mládeže při ZOO Jihlava, zřizovaného místní organizací Českého svazu včelařů.

Aktuálně včelaři na Vysočině hodnotí uplynulou sezónu a připravují včelstva na zimní měsíce. Společně s vedoucím kroužku Petrem Běhunkem zhodnotil radní Hájek letošní včelařský rok, který byl v regionu velmi dobrý. Někteří se potýkali s výskytem melecitózního, v plástech rychle krystalizujícího, medu, který mnohdy nebylo možné vytočit.

„Letošní sezóna, kdy se včelám dařilo, byla podstatně delší. Zásadní problém ale bude představovat nákazová infekce roztočem varroa destruktor neboli varomeda. Někteří včelaři už nyní hlásí první úhyny včelstev,“ konstatoval Pavel Hájek.

Také krajským včelám kvůli potencionální nákaze aplikovali léčivo na tlumení výskytu roztoče pokapáním plástových uliček. Včely podle nich mají dostatečné zásoby na zimu včetně kladoucí matky a vedou si velmi dobře.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Kraj Vysočina

Štítky včely, krajské včely, včely před zimou, radní Pavel Hájek, včelař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajským včelám sídlícím v areálu hejtmanství se dobře daří a jsou připravené na zimu | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.