Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Oprava zimního stadionu v Třebíči vyjde téměř na 517 milionů korun

Oprava zimního stadionu v Třebíči bude stát 516,9 milionu korun. Začátek prací je naplánovaný na duben. Začnou v závislosti na skončení aktuální sezonu pro místní hokejový klub. Dodavatele hledalo město opakovaně, původní zakázku zrušilo kvůli příliš vysokým cenám nabídek, řekl novinářům starosta Třebíče Pavel Pacal (Pro Třebíč). Vítězem nové soutěže je sdružení společností PKS stavby a Geosan.

Městu se podle Pacala vyplatilo zakázku, o kterou se ucházelo osm společností, zrušit a vypsat znovu. Dosáhlo nižších nabízených cen než při první soutěži. A to i od sdružení PKS stavby a Geosan, jeho nabídka byla nejnižší i v první soutěži.

„Před rokem byly úplně jiné ceny stavebního materiálu a nebyl takový hlad po zakázkách, který je teď a který nutí účastnit se i firmy, jež by do takových zakázek normálně nechodily. Cena materiálu i práce klesla, mluví se zhruba o 30 procentech, což tady odpovídá. Vidíme to i u ostatních soutěží," řekl Pacal.

Poprvé Třebíč vypsala soutěž v srpnu 2022. Opoziční zastupitelka Blanka Kutinová (Třebíč Občanům!) tehdy uvedla, že to bylo jen gesto před komunálními volbami. Po nich zůstal ve funkci starosta i dva místostarostové. V prosinci 2022 vedení města zakázku zrušilo. Zdůvodnilo to příliš vysokou cenou v obdržených nabídkách. Podle Pacala byla tehdy nejnižší nabídka 577 milionů korun a i s inflační doložkou by práce vyšly na 606 milionů korun. Podruhé město vypsalo zakázku loni v říjnu.

Na stavbu má město přislíbeno asi šedesátimilionovou dotaci od kraje a usiluje o dotace z Národní sportovní agentury. Mohlo by získat až 40 milionů korun.

Modernizace zimního stadionu, která je naplánovaná do ledna 2026, má zlepšit především jeho zázemí. 

Kompletní rekonstrukce zimního stadionu zahrnuje výměnu obvodového pláště, přípojek, přístupových komunikací i okolní terénní úpravy. Součástí bude také nové sociální zázemí, rekonstrukce hlediště a ledové plochy, přístavba s novými šatnami, sociálním zařízením a novým technologickým zařízením stadionu. Rekonstrukce má začít letos v dubnu a skončit v lednu roku 202ž. Po úpravě bude hlediště pro 2600 lidí. Všechna místa budou na sezení.

„Ale to nejdůležitější je, že se rapidně zlepší zázemí pro mládež, pro všechny sportovce, kteří zimní stadion využívají z hlediska kabin a sociálního zázemí," řekl Pacal.

Zimní stadion se začal stavět v roce 1956 a dokončen byl v roce 1959. O 12 let později prodělal první větší rekonstrukci a v roce 1977 byl zastřešen. Střecha se ale po několika dnech zřítila. Zemřeli pod ní dva lidé. Znovu se stadion veřejnosti otevřel v roce 1980. Od roku 1998 je v majetku města.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Třebíč

Štítky ČR, stavby, správa, sporty, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava zimního stadionu v Třebíči vyjde téměř na 517 milionů korun | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.