Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Ve Šlakhamru na Žďársku v sobotu zprovoznili vodou poháněný hamr, přijeli tam kováři z celé republiky

Lidé měli v sobotu 3. srpna mimořádnou příležitost vidět v chodu vodním kolem poháněné hamerské kladivo. Je součástí památkově chráněného Šlakhamru v Hamrech nad Sázavou na Žďársku, který spravuje Technické muzeum v Brně.

Sobotní prohlídky Šlakhamru oživila práce kovářů i program pro rodiny s dětmi nazvaný Rok na vsi, řekla za brněnské muzeum Alena Najbertová.

Šlakhamr je pravidelně přístupný od května do září. Hamerské kladivo se ale uvádí do chodu jen při mimořádných příležitostech. „Jedno kolo pohání kladivo. Druhé kolo pohání nahoře měch a ještě brus. Je vidět, že kladivo má opravdu velkou sílu. Má asi 150 kilogramů a práci to opravdu hodně usnadnilo,“ popsala technologii Najbertová.

Na Šlakhamr přijeli pracovat kováři z celé republiky. Práci s historickou technologií si vyzkoušel i Roman Lorenc z Hodonínska. „Člověk se k něčemu takovému jen tak nedostane. Můžeme být rádi, že nás sem muzeum pozvalo. Užíváme si to,“ řekl Lorenc. S kolegou dnes před zraky veřejnosti s pomocí bucharu vyráběl vidle. „Snažíme se držet tématu dnešní akce, tak jsme se pustili do výroby vidlí, které určitě na vesnici patřily,“ vysvětlil.

 Pro šikovného kováře je to podle něj práce na osm hodin. „My si s tím hrajeme, děláme to pro zábavu, takže se neženeme a máme to na celý den,“ uvesl Lorenc. Mohutné kladivo podle něj práci jednoznačně usnadňuje. „Rány mají očividně větší účinnost, železo se pod tím roztahuje jak plastelína," dodal kovář.

Náhon vytesaný ve skále

Původně středověký hamr zpracovával železnou rudu těženou v okolí. Zanikl v 17. století. Po zrušení hamru lidé využili náhonu vytesaného ve skále k tomu, aby na místě zřídili mlýn. Sloužil až do druhé světové války. Posledními majiteli byla mlynářská rodina Brdíčků. Od 70. let minulého století mlýn vlastní brněnské muzeum, které ho postupně opravovalo a rozhodlo se obnovit i zařízení hamru. Využilo k tomu technologii přivezenou z Podhůří u Nepomuku.

V roce 2011 otevřelo technické muzeum v opraveném stavení expozici hamernictví, dřevařství a bydlení za posledních majitelů. Památku si ročně prohlédne asi pět tisíc lidí. Dostupná je jen pěšky po asi čtvrthodinové procházce z nejbližších parkovacích ploch v obci. Navštívit mohou cestou třeba i Kraj světa. „To je bývalá zemská hranice mezi Čechami a Moravou. Dneska je tam socha hraničního strážce a tabulka s nápisem Kraj světa,“ vysvětlila Najbertová.

Dnes mohly rodiny s dětmi sledovat v Šlakhamru nejen práci šesti kovářů, ale i soutěžit. Muzeum pro ně připravilo několik zastavení tematicky rozdělených podle ročních období. „Akce je součástí projektu určeného pro rodiny s dětmi S Matičkou a se Šroubkem za poznáním,“ dodala Najbertová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Šlakhamr, kovář, folklor, řemesla, Hamry nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Šlakhamru na Žďársku v sobotu zprovoznili vodou poháněný hamr, přijeli tam kováři z celé republiky | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.