Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Svratku ve Žďárských vrších propojila cyklostezka se sousedním Herálcem

Město Svratku ve Žďárských vrších propojila cyklostezka se sousedním Herálcem. Stavební práce, které začaly zjara, skončí v tomto měsíci. Stezka měří přibližně tři kilometry, přes řeku a mokřad ji převádí dřevěný most dlouhý víc než 70 metrů, řekl svratecký starosta Petr Řádek (nestraník za Starosty pro občany).

Projekt za 25 milionů korun bez DPH dotuje Státní fond dopravní infrastruktury a kraj. O zbývající díl nákladů se obě samosprávy podělí, na každou obec připadne zhruba 1,5 milionu korun. „Je to padesát na padesát, smlouva o spolupráci byla takhle podepsaná," uvedl starosta Petr Řádek. 

Ze strany od Svratky má stezka mlatový povrch, stejně jako stezka ze Svratky do Svratouchu postavená vloni. Na straně Herálce je nová stezka kvůli většímu zpevnění s makadamem. Kromě dlouhého mostu přes řeku obsahuje nová trasa pro cyklisty a pěší tři menší mostky s rozpětím do sedmi metrů.

Na tuto trasu by výhledově mohly v regionu navázat další stezky, jejich příprava ale není snadná. Svratecký starosta podotkl, že u cyklostezky do Svratouchu to trvalo asi šest let a u stezky do Herálce přibližně čtyři roky.

Úpravy na řece 

Město Svratka, které leží v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy, tento rok také dokončilo úpravy území s rybníkem na řece. Řeka Svratka, která dřív protékala rybníkem a jezem, má nové obtokové rameno, jímž mohou proplout ryby a jiní vodní živočichové. Rybník byl odbahněný, přibyly tůně. Akce skoro za 26 milionů korun bez DPH dotovaly evropské fondy.

Kdysi napřímenou řeku pod Herálcem teď vrátilo do původního koryta Povodí Moravy, rovněž s pomocí evropské dotace. Tok se z původních 1550 metrů prodloužil téměř o kilometr. Povodí zároveň opravilo protipovodňové zdi v Herálci. Také tyto stavby zahájené loni v létě nyní končí. V součtu budou podle dřívějších informací povodí stát skoro 34 milionů korun.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky cyklostezka, kolo, stavba, správa, cykloturistika, Žďársko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svratku ve Žďárských vrších propojila cyklostezka se sousedním Herálcem | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.