Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kopec pod Zelenou horou opět zabrali berani. Budou spásat trávu na více než dvou hektarech

Zhruba třicet beranů se v úterý 16. května opět vrátilo na kopec pod Zelenou horou ve Žďáru nad Sázavou. Zvířata zde pastvou pomáhají vracet svahu Zelené hory podobu louky. Ubyly náletové dřeviny i vysoká tráva třtina křovištní, která se tam dřív rozrůstala.

Šestadvacet beranů plemene Romney jsou na kopci pod výzmamnou památkou UNESCO už počtvrté. „Budou spásat trávu na více než dvou hektarech," řekl farmář Milan Daďourek, který po dohodě s městem pastvu zajišťuje.

Poutní areál na Zelené hoře je dílem architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla. Kostel byl vysvěcený v roce 1722. V seznamu světových památek UNESCO je Zelená hora od roku 1994.

Na stráni Zelené hory byly ovce poprvé v roce 2020, radnice tehdy uvedla, že tam byla pastva obnovená téměř po 200 letech. Odborníci předtím stav porostu na městském pozemku zmapovali, na vyhodnocení vlivu vypásání podle starosty Martina Mrkose (Žďár-živé město) potřebují alespoň pět let. „Ten kopec je poměrně náročný na údržbu, pokud chceme zachovat původní charakter louky či pastviny," řekl starosta Martin Mrkos. Podotkl, že před lety tam byl les a náletové dřeviny se tam s určitou setrvačností pořád objevovaly.

„Když se podíváte na to, jak ta tráva vypadá, tak ten efekt se dá rozeznat už i běžným okem," řekl Daďourek. Ze stráně díky spásání trávy berany ustoupila třtina křovištní. „Co se úplně ztratilo z té plochy - bylo tu hodně bezů, náletů bříz, ostružin - to už uštípali," popsal farmář. 

Uštipováním rostlin zabraňují růstu do výšky a nutí je k zahušťování, v terénu je vidět rozdíl mezi vypásanými a nevypásanými plochami.

Na pastvě v blízkosti poutního kostela jsou od včerejška od 15 hodin k vidění čtyř až pětiletí berani, kteří jsou klidnější a na rozdíl od ovcí s jehňaty i méně hluční. Berani plemene Romney jsou těžcí, mají dlouhou vlnu, která jim umožňuje být venku za každého počasí včetně zimy. „Opět bude možné procházet ohradou, jen prosíme, nenechávejte psy volně," žádá město Žďár nad Sázavou na svých facebookových stránkách. 

Krmení pečivem 

Lidé mohou pastvinou mezi ploty i procházet. Farmář s nimi zatím nemá špatné zkušenosti. Jednou se setkal s tím, že se někdo snažil ovcím dávat pečivo. „Ale většinou lidi chápou nebo si to nechali vysvětlit, že to pro ty ovce je špatně," řekl.

Radnice za pasení loni platila 67 tisíc korun, jinak by tam musela zajišťovat kosení křovinořezem. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Žďár nad Sázavou | Zdroj Město Žďár nad Sázavou

Štítky ČR, příroda, chov, památky, UNESCO, Žďár nad Sázavou, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kopec pod Zelenou horou opět zabrali berani. Budou spásat trávu na více než dvou hektarech | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.