Počasí dnes21 °C, zítra13 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Velké Meziříčí v červnu rozhodne, jestli převezme synagogu, v níž je roky centrum levného nákupu

Zastupitelé Velkého Meziříčí na Žďársku budou na zasedání koncem června zřejmě hlasovat o tom, jestli město převezme Novou synagogu. Je v ní centrum levného nákupu, což řada lidí dlouhodobě kritizuje. Novogotickou památkově chráněnou stavbu nabízí radnici delší čas židovská obec. Zatím ji pronajímá obchodníkovi. Záležitost projednali zastupitelé tento týden na pracovním semináři, řekl starosta Alexandros Kaminaras (nestraník za Společně VM).

„Myslím si, že všechny důležité podklady k tomu máme, teď se ladí darovací smlouva," řekl starosta Alexandros Kaminaras. Předpokládá, že po převzetí památky pro ni město vybere vhodného provozovatele a začne se tvořit program, který do budovy vnese nový život. V synagoze by mohly být například koncerty, přednášky, besedy, různé charitativní akce, možná i kavárna. Případné větší investice by podle jeho názoru v návaznosti na to připadaly v úvahu až v dalším volebním období. „Myslím si, že to je logická cesta, jak celou tu záležitost uchopit," řekl.

Nová synagoga byla vystavěna z režného cihelného zdiva v letech 1868 až 1870. Podle dostupných údajů tato synagoga naposledy sloužila svému účelu v roce 1940. Později v ní bylo vestavěné patro kvůli skladování, zakrývá pohled na klenbu.

Vloni v červnu se v tomto patře konal koncert, podle tehdejšího vyjádření radnice to byla první společenská akce, která se tam od války uskutečnila.

„V současné době naše obec jedná s městem Velké Meziříčí o bezúplatném převodu Nové synagogy do vlastnictví města za účelem jejího využití ke kulturním účelům," potvrdil Jáchym Kanarek, předseda Židovské obce Brno.

Diagnostický průzkum 

Při loňské debatě ve Velkém Meziříčí Táňa Pelíšková z židovské obce řekla, že peníze z pronájmu obchodníkovi umožnily synagogu zachránit, než se pro ni najde lepší náplň.

Stav synagogy je podle Kaminarase zmapovaný diagnostickým průzkumem. Budova je podle něj stabilizovaná, například střešní krytina má životnost dalších 25 let. Má ale také závady, které bude potřeba v budoucnu opravit. „Jako u každé jiné starší budovy, do které se dlouhou dobu neinvestovalo," dodal.

Stará synagoga ze 17. století 

Ministerstvo kultury 23. července 1999 prohlásilo Novou synagogu za kulturní památku.

Vedle Nové synagogy se dochovala Stará synagoga pocházející z konce 17. století, tu židovská obec opravila. Zahrady od obou budov vedou k řece Oslavě, je od nich výhled i na zámek.

Symbol Davidovy hvězdy 

Velkomeziříčská Nová synagoga byla postavena roku 1870. Autorem projektu byl vídeňský architekt August Prokop. Budovu v pseudogotickém slohu postavil místní stavitel Václav Roučka. Synagoga byla postavena z neomítnutých červených a černých cihel. Okna byla zdobena barevnými vitrážemi se symbolem Davidovy hvězdy a nad vchodem byly umístěny hebrejské citáty z Bible. Novogotická halová budova měla tři podlaží a sedlovou střechu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky synagoga, památky, správa, Velké Meziříčí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velké Meziříčí v červnu rozhodne, jestli převezme synagogu, v níž je roky centrum levného nákupu | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.