Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Občané Žďáru nad Sázavou budou hlasováním vybírat akce do rozpočtu města

Obyvatelé Žďáru nad Sázavou vyberou akce celkem za 600 tisíc korun, které budou zařazeny do rozpočtu města na příští rok. Vybírat budou z šesti projektů, které navrhli sami místní. Týkají se úprav veřejně přístupných míst i pořádání Santiniho slavností. Hlasování bude probíhat od 1. do 30. listopadu, řekl novinářům starosta Zdeněk Navrátil (Žďár-živé město).

Podobný postup zkoušejí i jiná města v Česku. Ve Žďáru nad Sázavou jde o jeho pilotní ověření. Podle starosty lidé zájem mají. „Rádi bychom v této aktivitě pokračovali,“ řekl.

Do rozpočtu se dostanou čtyři z šesti navržených projektů. Jde o vznik venkovního hřiště pro posilování, doplnění vodního prvku do atria za obchodními domy v centru, úpravy míst po pokácených topolech v parku Farská humna a o zlepšení přístupu do úvozové cesty na Klafaru, kudy lidé chodí na procházky. Vodní skauti by si přáli, aby město příští rok vylepšilo areál bývalé městské vodárny, v němž sídlí.

Poslední návrh se týká připomenutí Jana Blažeje Santiniho, autora místního poutního areálu Zelená hora. „Příští rok slavíme 340 let od narození tohoto geniálního architekta, zároveň je rok českého baroka,“ uvedl Navrátil.

Hlasovat lze elektronicky nebo tištěnými lístky. Každý občan bude mít dva pozitivní hlasy a jeden negativní. Dvě akce tedy může podpořit a jednu odmítnout. Nejúspěšnější projekty budou zařazeny do nového městského rozpočtu, který budou žďárští zastupitelé schvalovat 15. prosince.

Mezi investice, které vedení města chystá pro příští rok, patří kupříkladu revitalizace prvních dvou ulic sídliště Vodojem a obnovení interiéru kina Vysočina. Radnice chce také připravit další stavební parcely v obytné lokalitě Klafar. Rozpočet města schválený pro letošek obsahoval celkové příjmy a výdaje převyšující 400 milionů korun.

Autoři | Foto www.ubytovani-zdar-nad-sazavou.com

Štítky Žďár nad Sázavou, projekt, Jan Blažej Santini-Aichel, Zdeněk Navrátil, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Občané Žďáru nad Sázavou budou hlasováním vybírat akce do rozpočtu města | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.