Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Novoveselský bývalý mlýn vedle bytu prezidenta Miloše Zemana je na prodej

Necelých 13 milionů korun. To je cena bývalého mlýna v Novém Veselí na Žďársku, který je teď na prodej. Objekt se nachází v sousedství někdejší tvrze, v níž má byt prezident Miloš Zeman. Ten v Novém Veselí bydlel v době před první přímou prezidentskou volbou, kdy odešel na Vysočinu na politický důchod.

„Cena objektu je 12,84 milionu korun," řekla makléřka M&M Reality Renata Jílková s tím, že nemovitosti, v níž má prezident Zeman byt, se prodej netýká. Redakce Jihlavské Drbny dnes dopoledne kontaktovala zástupce realitní kanceláře. Ten však odmítl sdělit, kolik lidí projevilo zájem o prohlídku. „Nezlobte se, ale toto jsou interní informace, o kterých nemohu mluvit," vysvětlil redakci Drbny jeden z realitních makléřů. 

Památka ze 14. století 

Podle inzerátu na webu realitní kanceláře má bývalý mlýn užitnou plochu 309 metrů čtverečních. Mlýn vznikl asi v roce 1525, samotná budova pochází zřejmě už ze 14. století. Alena Meziříčská z Lomnice ji později nechala přestavět na renesanční zámek. Roku 1596 se zámek dostal do vlastnictví Berků z Dubé, kteří jej využívali jako obydlí pro úředníky. Část zámku pak sloužila jako hospodářská budova. Roku 1709 mění majitele znovu, když jej odkupuje klášter ve Žďáru nad Sázavou. Někdy okolo roku 1730 došlo k barokní přestavbě a po zrušení kláštera přechází zámek v roce 1784 do vlastnictví moravského náboženského fondu. Ovšem už v roce 1793 byl zámek odprodán v dražbě místnímu mlynáři. V této době byl objekt rozdělen na čtyři samostatná čísla popisná. A právě majitelem jedné z menších částí zámku s číslem popisným 123 prezident Miloš Zeman.

Pod vrstvou sgrafit byly podle realitní agentury nalezené pozdně gotické kresby malované hliněnou rudkou. Díky těmto sgrafitům, hliněným kresbám, klenutým stropům v obytné části byl mlýn prohlášený za kulturní památku. 

Zeman v Novém Veselí

Zeman se přestěhoval z Prahy do svého bytu v Novém Veselí na Vysočině v roce 2002. Poté, co byl v lednu 2013 zvolen prezidentem, se tam vracel na dovolené. V posledních letech ale začal více volna trávit na zámku v Lánech, který slouží jako venkovské sídlo prezidenta republiky. V této středočeské obci si také staví dům, do kterého by se chtěl nastěhovat po skončení prezidentského období.

Miloš Zeman se na Vysočinu vrací každé léto, kde tráví část své dovolené na chalupě. V našem kraji nechyběl ani vloni, kdy absolvoval již tradiční projížďku ve žlutém člunu na Veselském rybníku v Novém Veselí. Na rybník vyplul v sobotu 24. července. 

Miloš Zeman tráví část dovolené na Vysočině. Ani tentokrát nevynechal plavbu ve žlutém člunu

Prezident Miloš Zeman v těchto dnech tráví svou dovolenou na oblíbené Vysočině. A k té neodmyslitelně patří tradiční projížďka ve žlutém člunu na Veselském rybníku v Novém Veselí, kde má hlava státu svou chalupu. Tu absolvoval v sobotu 24. července....

Na břehu Veselského rybníka Zeman společně se svou ochrankou nastoupili do člunů, doprovodila je i prezidentova ošetřovatelka. Zeman měl jeden člun sám pro sebe, druhé plavidlo obsadili čtyři členové jeho ochranky.  

Ohodnoť článek

Foto Městys Nové Veselí | Zdroj ČTK, wikipedia, Městys Nové Veselí

Štítky reality, Zeman, prezident, Nové Veselí, Miloš Zeman, mlýn, Kraj Vysočina, zámek, okres Žďár nad Sázavou, rybník, M & M reality holding a. s., Drbna.cz, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novoveselský bývalý mlýn vedle bytu prezidenta Miloše Zemana je na prodej | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.