Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tip na výlet: Barevný podzim na Žďársku. Stavte se do Krátké na roubenky jako z pohádky

Ždársko, nejen na podzim, nabízí řadu výletů. Jedním z tipů může být třeba vesnice Krátká, jež je součástí městyse Sněžné na Žďársku. Prostřednictvím stylových roubenek tam na nás dýchne kus historie.

Vesnice Krátká je částí městyse Sněžné a v roce 1995 byla vyhlášena vesnickou památkovou rezervací. Vznikla v první třetině 18. století jako obytná kolonie lesních dělníků. V neveliké obci najdeme roubené i zděné domy s hospodářským zázemím z 18. a 19. století, které svým ztvárněním odrážejí sociální i hospodářské postavení majitelů.

Procházka po Krátké je vybudovaná jako krátká nenáročná naučná trasa s patnácti zastaveními. Všechna stavení jsou stále obývána a všechny objekty využívány. Obec má 24 stálých obyvatel a dále se nerozšiřuje, takže nová výstavba nenarušuje původní ráz vesnice.

Objekty mají většinou lomenice skládané do tvaru kříže, podlomenice a plochou valbičku. V Krátké jsou k vidění roubenky jako z pohádky, které jsou zasazené do zvlněné krajiny, do níž se na podzim rozlije celá paleta barev.

Pokračování ve Žďáru 

Až si užijete krásná stavení, pak můžete vyrazit do 18 kilometrů vzdáleného Žďáru nad Sázavou. Tam se nabízí procházka třeba od zámku k Poutnímu kostelu sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Po procházce můžete navštívit zámecký areál, jehož součástí je i interaktivní Muzeum nové generace. Multimediálním muzeum vypráví téměř 800 let starý příběh tohoto místa.

Potom už můžete vyrazit na komentovanou procházku areálem Po stopách Santiniho, kterou si milovníci baroka mohou spojit také s návštěvou výstavy Umění baroka ze sbírek Národní galerie v Praze. Venkovními prostory barokního areálu se můžete projít také sami bez průvodce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Koruna Vysočiny, Zámek Žďár nad Sázavou, Aneta Ležáková

Štítky Krátká, roubenka, vesnice, historie, tip, výlet, podzim, okres Žďár nad Sázavou, pohádka, Jan Nepomucký, Žďár nad Sázavou, Národní galerie v Praze, Muzeum nové generace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Barevný podzim na Žďársku. Stavte se do Krátké na roubenky jako z pohádky | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.