Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Křižanově by už neměly zastavovat rychlíky, dotčené obce si stěžují

V Křižanově na Žďársku by s novým jízdním řádem platným od letošního prosince už neměly zastavovat rychlíky. Proti změně připravované ministerstvem dopravy protestují místní lidé i radnice v Křižanově a v sousedním Velkém Meziříčí. V pondělní tiskové zprávě se proti ní ohradil rovněž hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD). Ministerstvo však tvrdí, že kraj tento krok vloni sám inicioval.

Křižanov s 1900 obyvateli leží na trati mezi Brnem a Žďárem nad Sázavou.  Starostka městyse Marie Smejkalová ČTK řekla, že se o chystaném zrušení zastávky rychlíků dověděla od lidí, problém řeší od minulého týdne. Volají jí kvůli tomu i starostové okolních obcí, jimž vlaková stanice také slouží.  „Pro nás by to byl velký problém,“ řekla. Rychlíky jezdí studenti i lidé za prací, kupříkladu zdravotní sestry do brněnských nemocnic.

Velkomeziříčská radnice už ministra dopravy požádala, aby stanovisko přehodnotil. „Zastavování rychlíků v Křižanově je významným prvkem spojení Velkomeziříčska se zbytkem republiky,“ uvedl na webu starosta města Radovan Necid (ODS). Jejich nahrazení osobními vlaky podle něj cestování značně prodlouží.

Hejtman Běhounek v pondělní tiskové zprávě napsal, že kraj o rušení zastávky rychlíkových spojů ve stanici Křižanov nebyl informován. Uvedl, že ministerstvo důrazně žádá o vysvětlení a okamžité přehodnocení tohoto neopodstatněného zásahu do jízdního řádu. Rychlíky si u drah objednává ministerstvo dopravy, zatímco kraj domlouvá regionální vlakové spoje.

Mluvčí ministerstva Tomáš Neřold dnes ale na dotaz ČTK uvedl, že samotný kraj loni inicioval to, aby rychlíky přestaly v Křižanově zastavovat. Bylo to v souvislosti se změnou regionální dopravy z Křižanova do Velkého Meziříčí a jejím provázáním na osobní vlaky mezi Žďárem nad Sázavou a Brnem, dodal. „Původně měly přestat vlaky stavět v Křižanově už od prosince 2015, po dohodě ministerstva s krajem byla změna posunuta na prosinec 2016,“ uvedl.

Návrhy vedení rychlíků v platnosti jízdního řádu 2016/2017 ministerstvo s krajem projednalo letos 22. března, uvedl Neřold. Ze schůzky je zápis, proti němuž podle mluvčího ministerstva zástupci kraje nevznesli námitky.

Autoři | Foto www.zelpage.cz

Štítky Křižanov, Jiří Běhounek, jízdní řád, Velké Meziříčí, ČSSD, Kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, Brno, Žďár nad Sázavou, Radovan Necid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Křižanově by už neměly zastavovat rychlíky, dotčené obce si stěžují | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.