Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obce na Novoměstsku plánují v zimě upravovat až 150 kilometrů běžeckých stop

V okolí Nového Města na Moravě by běžkaři mohli mít během nadcházející zimní sezony k dispozici až 150 kilometrů tratí, pokud napadne dost sněhu. Obce sdružené v mikroregionu Novoměstsko plánují jejich síť rozšířit asi o 50 kilometrů. Smlouvy se sportovními kluby o projíždění tratí budou schvalovat 3. prosince, řekl předseda mikroregionu a starosta obce Tři Studně Miloš Brabec.

Severně od Nového Města na Moravě je plánované projíždění 100 kilometrů stop a jižním směrem 50 kilometrů. Kromě novoměstského sportovního klubu by se o jejich údržbu měly tentokrát starat i tělovýchovné jednoty z Pohledce a Řečice i soukromníci.

„Potřebovali bychom ještě nějakou techniku na Jimramovsko a Sněžensko," doplnil Miloš Brabec. Podotkl, že o dotaci na stroje pro údržbu tratí požádaly novoměstské technické služby, ale neuspěly. Mikroregion sdružuje tři desítky obcí. Na údržbu stop dávají kolem 370 tisíc korun.

Minulou zimu bylo možné stopy pro běžkaře kolem Nového Města na Moravě upravovat přes dva měsíce. Technika vyjela poprvé v půli prosince a naposled na konci února. Údržba tratí podle Brabce v součtu stála kolem 450 tisíc korun. Většinu nákladů platily obce. Přispěla i energetická firma a menším dílem někteří místní podnikatelé. „Na sbírkovém účtu máme od lidí ušetřených asi 26 tisíc korun," doplnil.

Jedny z nejlépe upravených tras v ČR 

Rozsáhlou síť upravených stop najdou lyžaři v případě příznivé zimy i u sousedního Žďáru nad Sázavou. Městská organizace Sportis zajišťuje údržbu přibližně 80 kilometrů tratí. Jsou to jedny z nejlépe upravených tratí v České republice, řekl ředitel organizace Vladimír Kovařík. Na 50 kilometrech tratí se tam dá lyžovat klasicky i bruslením.

V nové zimě počítá Sportis s podobným rozsahem tratí jako minule. Strojová údržba podle Kovaříka nebude možná jen v lesních úsecích směrem na Račín, kde jsou ve špatném stavu stromy. Město Žďár nad Sázavou na údržbu stop dává ročně 300 tisíc korun, přispívají i sousední obce.

Kraj minulou zimu údržbu tratí pro běžkaře nedotoval. Podle chystaného návrhu by teď na tento účel mohl dát 800 tisíc korun. „Podrobnosti grantu se nyní ještě dolaďují," uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová. Příslušný program by zřejmě mohlo projednat krajské zastupitelstvo v prosinci.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, lyžování, běžky, stopa, zima, Novoměstsko, údržba, běh na lyžích, Nové Město na Moravě, Vladimír Kovářík, Česko, Žďár nad Sázavou, Řečice, Pohledec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce na Novoměstsku plánují v zimě upravovat až 150 kilometrů běžeckých stop | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.