Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sedlec na Třebíčsku plánuje rybníky za 14 milionů korun. Obec je ve fázi hledání dodavatele

Sedlec na Třebíčsku plánuje zřízení dvou nových vodních ploch v údolí potoku Hučák. S jejich financováním mají pomoci dotace. Odhadované náklady na výstavbu jsou takřka 14 milionů korun. Obec nyní hledá dodavatele. Alespoň větší z rybníků by podle starosty Pavla Petráka mohl být vybudován příští rok.

Část pozemků v úzkém a dlouhém údolí získala obec už po roce 1989. Pořízení rybníků připravuje asi tři roky. Od Lesů ČR musela získat potok a od Pozemkového fondu poslední potřebný pozemek. Majetkové převody se uskutečnily na začátku tohoto roku. Obec podle starosty stály asi 160 tisíc korun. Sklon terénu neumožnil projektovat jeden velký rybník, proto se počítá se stavbou dvou menších v celkové rozloze okolo dvou hektarů. Oba rybníky budou mít sypanou hráz.

Nyní jsou v údolí potoka dva rybníky, využívají je rybáři. Nové vodní plochy by podle starosty mohly být i ke koupání, pokud to kvalita vody dovolí. Obec plánuje, že jejich okolí upraví, osadí lavičkami nebo informačními cedulemi o místní flóře a fauně. Prozatím louky v okolí potoka využívá soukromý zemědělec, pase na nich dobytek.

„Údolí láká k vycházkám, ale když je tam ohradník, procházet se tam moc nedá," uvedl starosta Pavel Petrák. Lokalita by podle něho mohla být díky úpravě víc relaxační. „A myslím si, že je rozumné využít pozemky na to, abychom v obci udrželi trochu víc vody," řekl.

Obec s asi 240 obyvateli má veřejný vodovod. Je napojený na přivaděč Chvaletice - Náměšť nad Oslavou. Část místních využívá vlastní studny. „Hladina v nich ale stále klesá, takže na veřejný vodovod jich přechází víc, nebo to střídají," dodal starosta.

Autoři | Foto Časopis Ochrana přírody

Štítky rybník, koupání, Sedlec, výstavba, okres Třebíč, potok, údolí, Jez Hučák, Lesy České republiky, Pozemkový fond České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedlec na Třebíčsku plánuje rybníky za 14 milionů korun. Obec je ve fázi hledání dodavatele | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.