Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V dukovanské elektrárně se rozjel první blok odstavený kvůli opravě potrubí

V jaderné elektrárně Dukovany začal znovu vyrábět elektřinu první blok neplánovaně odstavený 25. listopadu kvůli drobné netěsnosti potrubí v nejaderné části zařízení. První turbosoustrojí bylo k tomuto bloku připojeno v sobotu v 15:22. Nyní se zkouší druhé turbosoustrojí, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Kontrola podle něho potvrdila závadu na těsnění jedné z menších přírub u parogenerátoru číslo jedna prvního reaktorového bloku. Po opravě příruby a těsnění následovaly kontroly, tlakové zkoušky a zkoušky těsnosti. Opravit bylo nutné netěsnost na sekundární straně parogenerátoru, kde se vytváří čistá pára pohánějící turbíny. Na každý výrobní blok připadá šest parogenerátorů.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Elektrárna Dukovany loni vyrobila 11,9 terawatthodiny (TWh) elektřiny. V provozu je od roku 1985.

Letošní plánovaná odstávka prvního bloku začala v květnu kvůli výměně pětiny paliva, kontrolám a úpravám zařízení a trvala takřka dva měsíce. Energetici za tu dobu provedli přes 50 významných technických a modernizačních akcí," uvedl už dřív Jiří Bezděk.

Plánované odstávky byly letos v dukovanské elektrárně tři. Čtvrtá začne podle mluvčího 8. prosince. Bude na třetím reaktorovém bloku a potrvá až do ledna příštího roku.

Autoři | Foto ČEZ, a.s.

Štítky energie, elektrárna, Dukovany, blok, porucha, elektřina, Jiří Bezděk, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V dukovanské elektrárně se rozjel první blok odstavený kvůli opravě potrubí | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.