Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dukovany dnes ukončily odstávku čtvrtého bloku vyvolanou kontrolou čerpadla

V Jaderné elektrárně Dukovany dnes skončila neplánovaná odstávka čtvrtého bloku vyvolaná kontrolou jednoho z cirkulačních čerpadel. Elektřinu začal znovu dodávat do sítě v 6:48 a na plný výkon se dostane během dneška, sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. V provozu tak jsou všechny čtyři bloky Dukovan.

Dukovanská elektrárna s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku.

Kontrolu a servis čerpadla dokončili odborníci v úterý. Následovaly tlakové zkoušky a předepsané testy zařízení. Štěpná reakce v reaktoru byla obnovena ve čtvrtek odpoledne, uvedl mluvčí.

Ve čtvrtém bloku energetici kontrolovali jedno z šesti hlavních cirkulačních čerpadel, která zajišťují oběh vody v primárním okruhu. Změny určitých parametrů u něj vyplynuly z průběžných kontrolních měření, která se týkají například teploty, tlaku a průtoku. Cílem kontroly bylo podle firmy ČEZ předejít případné závadě na zařízení.

„Přestože se nejednalo o poruchu, postupujeme konzervativně. Rozhodnutí na základě diagnostiky preventivně zařízení zkontrolovat hodnotím jako správné,“ uvedl ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.

Čtvrtý blok Dukovan byl letos krátkodobě odstaven podruhé. V dubnu stál devět dní kvůli kontrole zařízení sekundární části potrubí parogenerátoru.  Ze stejného důvodu byl následně krátce odstaven i blok číslo tři. Plánované odstávky spojené s výměnou části jaderného paliva se letos zatím v Dukovanech uskutečnily dvě. Týkaly se druhého a prvního bloku, každý z nich stál přes 50 dní.

Autoři | Foto iuhli.cz

Štítky Dukovany, elektrárna, blok, provoz, čerpadlo, Jiří Bezděk, ČEZ, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dukovany dnes ukončily odstávku čtvrtého bloku vyvolanou kontrolou čerpadla | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.