Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Dukovanech bude na Štědrý den v práci víc než stovka lidí. Dají si kapra s bramborovým salátem

Více než stovka zaměstnanců jaderné elektrárny v Dukovanech na Třebíčsku bude trávit Štědrý den v zaměstnání. Jen na Štědrý den elektrárna vyrobí přibližně 48 milionů kilowatthodin elektřiny, což odpovídá téměř třetině české spotřeby, která se každoročně o vánočních svátcích pohybuje kolem 160 milionů kilowatthodin denně. Celoročně jaderné elektrárny v Dukovanech a jihočeském Temelíně svou výrobou pokrývají 40 procent české spotřeby, uvedl mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk.

Kromě pracovních povinností se pracovníci elektrárny mohou těšit na tradiční české menu. „Kuchaři pro ně připravují zelnou polévku na kyselo a čočku, k večeři bude rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem,“ uvedl Bezděk. Štědrý den podle něj stráví v práci přibližně 90 směnových zaměstnanců provozu a blokových dozoren, 25 hasičů, pět pracovníků kuchyně, jeden lékař a členové fyzické ochrany elektrárny.

Spotřeba elektřiny celé České republiky v období vánočních svátků klesá oproti běžným pracovním dnům až o 20 procent. Největší vliv na tento úbytek má průmysl, naopak spotřeba domácností roste.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. Elektrárna má čtyři výrobní bloky. Poslední letošní plánovaná odstávka skončila 3. listopadu, týkala se bloku číslo tři. Podle Štěpanovského tím skončilo náročné období několikaměsíčních odstávek spojených především s přípravami elektrárny na další dlouhodobý provoz.

Autoři | Foto www.cez.cz

Štítky Dukovany, elektrárna, Štědrý den, menu, Jiří Bezděk, Vánoce, Jaderná elektrárna Temelín, okres Třebíč, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dukovanech bude na Štědrý den v práci víc než stovka lidí. Dají si kapra s bramborovým salátem | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.