Aktuálně

Lidé nejen v Třešti po celý duben běhají pro malého Janka, který je onkologickým pacientem více...

HLEDÁME PÁNÍČKA XIV: Veselé štěně s neveselou minulostí. Aron potřebuje spoustu lásky a dostatek péče více...

Základní škola Havlíčkova se ani letos nedočká rekonstrukce, vítězná firma před podpisem smlouvy couvla více...

Zlín v poslední třetině otočil skóre. Dukla bude mít šanci oslavit prvoligový titul na domácím ledě více...

Nové dílny i multifunkční hřiště. Ve školním komplexu v Třešti letos začne modernizace za miliony více...

Výrobce zmrzliny z Třebíčska rozšiřuje svoji výrobu. Víc vozí do zahraničí

Autoři | Foto www.tipafrost.com

Významný český výrobce zmrzliny Tipafrost sídlící v Kožichovicích u Třebíče vydal v posledních dvou letech za modernizaci a rozšíření závodu 70 milionů korun a další investice připravuje pro letošek. Odbyt zmrzliny se zvyšuje i díky zakázkám ze zahraničí, řekl obchodní ředitel Tomáš Hlaváček. Zmrzliny vyrobené v Tipafrostu mohou kromě Slováků ochutnat i lidé v Německu, Rakousku, Maďarsku, Švýcarsku, zemích Beneluxu, Slovinsku, Španělsku, Portugalsku a v Itálii.

Podíl exportu se zatím pohybuje kolem 30 procent a podle dosavadních předpokladů ještě poroste. „Konzumace zmrzliny u nás má tradici, jistý odbyt tady je. Ale nemůžeme se spoléhat jen na republiku, musíme hledat trhy i v zahraničí,“ uvedl Hlaváček. Podotkl, že i v tomto odvětví je velká konkurence, ze zahraničních se v českých obchodech nejvíc prosazují zmrzliny z Polska a Německa.

Pod svou značkou prodává Tipafrost čtyři desítky výrobků, nejdelší tradici má Eskymáček. Včetně výrobků, které vyrábí pod privátními značkami pro nejrůznější zákazníky, má podnik sídlící u Třebíče v sortimentu kolem 200 druhů zmrzlin.

V tomto roce plánuje Tipafrost zpracovat mezi osmi a devíti miliony litrů našlehané směsi. „Podle našich informací bychom co do objemu výroby měli být největší výrobce zmrzlin v republice,“ řekl Hlaváček. Výroba zmrzliny se pravidelně zvyšuje od začátku roku, v této době fungují výrobní linky non-stop. Kromě stovky svých zaměstnanců potřebuje podnik pro zajištění dodávek stovku sezonních pracovníků. Objednávky obchodníků se obyčejně snižují od srpna. „Ale je to hodně o počasí,“ podotkl.

Nejpopulárnější jsou stále zmrzliny v tradičních příchutích. „Vanilka jde úplně nejvíc, pak čokoláda a potom jahoda. To jsou stálice,“ uvedl Hlaváček. Z tvarohových zmrzlin oblíbených v Česku podle něj nejsou zahraniční zákazníci tolik nadšení. Letošní novinkou Tipafrostu je řada zmrzlin se sníženým obsahem cukru, čímž podnik vychází vstříc i diabetikům.  „Zatím se nám prodávají dobře,“ řekl obchodní ředitel.

Závod na výrobu zmrzliny byl v Kožichovicích postaven v roce 1992 jako jedna z divizí společnosti Tipa. V roce 2007 se osamostatnil a od té doby funguje pod názvem Tipafrost, a.s. Pro letošek společnost plánuje navýšit obrat z loňských 240 milionů korun na 300 milionů.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky zmrzlina, Třebíčsko, vývoz, investice, Eskymáček, Tomáš Hlaváček, okres Třebíč, výroba, Německo, Benelux, Třebíč, Kožichovice, Itálie, Španělsko

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.