Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V dukovanské elektrárně v noci skončila čtyřměsíční odstávka prvního bloku

V Jaderné elektrárně Dukovany skončila v noci na dnešek odstávka prvního bloku, který podle plánu stál od 20. ledna. Elektrickou energii začal vyrábět po připojení první turbíny v 01:25, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Druhá turbína bude v tomto bloku připojena dopoledne. Kvůli odstávkám byla výroba Dukovan od 12. května, kdy se podle plánu zastavil i čtvrtý blok, na poloviční úrovni.

Štěpná reakce byla v reaktoru prvního bloku obnovena v pondělí, po 122 dnech. Do dnešních 7:00 se blok podle mluvčího dostal na 26 procent výkonu, naplno by měl fungovat do konce týdne.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Odstávka čtvrtého bloku potrvá 120 dní. 

V prvním bloku vykonali specialisté během odstávky velký rozsah prací.  Kromě výměny pětiny jaderného paliva za čerstvé uskutečnili 45 významných technických akcí, kontrolovali i tlakovou nádobu reaktoru. Uskutečnila se také modernizace centrální čerpací stanice, kvůli níž musely v elektrárně 50 dní stát dva bloky. Náročné bylo podle mluvčího rovněž ověření stavu generátoru, kvůli němuž muselo být těžké zařízení přepraveno do plzeňského závodu výrobce a pak zpátky do elektrárny.

Elektrárna potřebuje letos získat nové povolení provozu ke třem ze svých čtyř bloků; pro první blok už povolení má od loňského března.  Aktualizovanou dokumentaci pro druhý blok Dukovan chtějí energetici předat Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) do konce měsíce.

Autoři | Foto www.vyletnik.cz

Štítky Dukovany, blok, odstávka, jaderná, ekektrárna, elektrárna, Jiří Bezděk, Česko, Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V dukovanské elektrárně v noci skončila čtyřměsíční odstávka prvního bloku | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.