Počasí dnes30 °C, zítra23 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

U rybníka na Třebíčsku budou žáby před auty chránit trvalé zábrany u silnice

U rybníka Jarošovský Kacíř na Třebíčsku budou chránit žáby a čolky před auty trvalé zábrany u silnice. Umístěné budou v tomto úseku po obou stranách vozovky mezi Zárubicemi a Lipníkem. Migrující živočichy, mezi nimiž je řada ohrožených druhů, budou navádět k propustkům pod silnicí. Na projekt s náklady okolo 6,8 milionu korun dostal Kraj Vysočina dotaci. Nabytí těchto peněz schválila krajská rada. Novinářům to řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Kromě ropuch, čolků a skokanů zelených využívá rybník při rozmnožování například i kriticky ohrožený skokan ostronosý. „Celkem by se tam mělo jednat o ochranu zhruba 11 druhů obojživelníků," uvedl hejtman Vítězslav Schrek. Připomněl to, že podobný projekt na ochranu obojživelníků kraj před několika lety uskutečnil u Kamenice na Jihlavsku.

U komunikace třetí třídy na Třebíčsku budou osazené plechové zábrany vysoké zhruba půl metru. Budou umístěny po obou stranách silnice o celkové délce asi 1500 metrů. „Systém je navržen tak, aby byl pokud možno bezúdržbový," řekl Schrek. Na akci má kraj dotaci, která pokryje 70 procent nákladů. Práce by měly být dokončené v příštím roce.

„Je to hodně důležitá věc. Je to jedna z významných lokalit, kde jsou třeba čolci velcí nebo skokani ostronosí," řekl Jaromír Maštera ze spolku Mokřady k chystanému krajskému projektu. Spolek se věnuje ochraně přírody. Přenášení obojživelníků přes silnice řadu let organizuje u Dušejova a letos i u Hojkova na Jihlavsku. U rybníka Jarošovský Kacíř chránily obojživelníky před jarními masakry na silnici poslední dobou dočasné bariéry, uvedl.

Trvalé zábrany by si podle jeho názoru zasloužily i jiné úseky silnic v kraji. „Ti obojživelníci jsou celkově zranitelní v krajině a ještě když se k tomu přidá frekventovaná silnice, tak je problém," řekl Maštera. Podotkl, že potíže způsobují také uzavírky, pokud vede objízdná trasa přes místo s migrací obojživelníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pexels.com

Štítky žáby, rybník, příroda, správa, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U rybníka na Třebíčsku budou žáby před auty chránit trvalé zábrany u silnice | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.