Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Třebíčsku je ptačí chřipka i v cenném chovu ve Vanči. Likvidace 13 tisíc slepic začne ve středu

Na Třebíčsku se potvrdila ptačí chřipka i v druhé hale s 13 tisíci slepic ve Vanči. I tento chov společnosti Líheň Studenec s geneticky cennými kusy bude zlikvidovaný, sdělil dnes ČTK Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Jde o drůbež, která je výsledkem dlouhodobého šlechtění. Šlechtitelský a rozmnožovací chov podniku Líheň Studenec je podle SVS na vysoké úrovni, obdobný v jiných evropských zemích není. Drůbež z tohoto chovu je známá v Evropě, Asii i Americe. Utrácení začne ve středu.

Ve Vanči, části obce Pyšel, už 15. února kvůli stejné nákaze utratili 11 500 slepic v první hale a o den později 44 tisíc slepic v Častoticích. Hospodářství na obou místech patří společnosti Líheň Studenec.

Před dvěma týdny uplatnila SVS na jednu ze dvou hal ve Vanči výjimku kvůli vysoké hodnotě chovu. „Přes veškerou snahu o zachování tohoto cenného chovu bohužel nyní vyšetření potvrdilo, že nákaza pronikla i do haly s genetickým zdrojem, takže bude nutné přistoupit k utrácení," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Z 15 vyšetřovaných vzorků uhynulé drůbeže z této haly se nakažení potvrdilo u 12.

Ve Vanči virus podle SVS zasáhl šlechtitelský, prarodičovský a rodičovský chov slepic nosného typu. Z 13 tisíc slepic patří do genetických zdrojů 2500 kusů. Hodnota této drůbeže je až desetkrát vyšší než u běžných užitkových slepic v chovech s produkcí konzumních vajec. Tomu bude podle veterinární správy odpovídat odškodné za jeho likvidaci.

Případné navýšení rozpočtu

„Pro letošek máme pro tyto účely na odškodnění chovatelů připravených 240 milionů korun, v případě zhoršení epidemie bychom požádali o navýšení rozpočtu," uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v tiskové zprávě.

Vysoce patogenní ptačí chřipka subtypu H5N1 se letos v Česku vyskytla v pěti velkochovech, tři jsou na Třebíčsku. Ve Valdíkově na Třebíčsku kvůli tomu bylo kromě slepic utraceno 50 tisíc kachen na výkrm, patřily společnosti AGRO-V. Před Valdíkovem byla dvě ohniska v Pardubickém kraji, v Kosoříně v okrese Ústí nad Orlicí a na farmě Sklené na Svitavsku. Ve Skleném bylo začátkem tohoto měsíce usmrceno 20 tisíc kusů drůbeže a v Kosoříně 73 tisíc slepic a kohoutů.

V malých chovech veterináři tento rok zjistili 21 ohnisek nákazy, kromě toho se ptačí chřipka letos potvrdila v šesti případech u volně žijících ptáků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky chov, zdraví, chřipka, drůbež, Třebíčsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Třebíčsku je ptačí chřipka i v cenném chovu ve Vanči. Likvidace 13 tisíc slepic začne ve středu | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.