Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Francouzská společnost dnes podala nabídku na stavbu bloku v Dukovanech. Jací jsou další zájemci?

Francouzská společnost EDF dnes ráno v pražské centrále energetické společnosti ČEZ podala svou finální nabídku na stavbu jaderného bloku v Dukovanech. Zástupci francouzské firmy to dnes oznámili novinářům. Podání nabídky do dnešního dne dříve deklarovali také další uchazeči o stavbu, severoamerický Westinghouse a korejská KHNP. Nový blok by měl být dokončen do roku 2036.

Zájemci o stavbu bloku podali své první nabídky loni na podzim. Polostátní ČEZ, který má projekt na starosti, detaily nabídek nezveřejnil. Na jaře vedl s uchazeči vyjasňovací jednání, na nichž si s nimi chtěl vysvětlit podmínky tendru a první nabídky. Následně je ČEZ vyzval k podání finálních nabídek. Původní termín byl stanoven na 15. září, následně byl na žádost některých uchazečů dvakrát posunut, přičemž konečným termínem je dnešek. Po finálním obdržení nabídek je ČEZ vyhodnotí a hodnoticí zprávu předá vládě ke schválení.

EDF veřejně předalo svou nabídku dnes ráno. Schůzek s ČEZ, při nichž firma ladila nabídku, se podle ní zúčastnilo více než 100 zástupců EDF a průmyslových partnerů podniku Framatome, GE Steam Power a Bouygues Travaux Publics. Návrh společnosti počítá se stavbou bloku technologie EPR1200. Detaily nabídky byly podle firmy přizpůsobeny podmínkám ČEZ. Vedle toho firma zpracovala plán výstavby dalších tří bloků v České republice.

Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku. Vedle nových klasických reaktorů ČEZ připravuje také stavbu malých modulárních reaktorů. První z nich by měl vzniknout v Temelíně.

„Věříme, že soutěž vyhrajeme. Naší výhodou je, že se jedná o evropské řešení. Nabízíme ověřený projekt a také silné zapojení českých dodavatelů," uvedl ředitel české pobočky EDF Roman Zdebor. Dodal, že považuje čitelnost řešení za konkurenční výhodu proti dalším uchazečům. Technickou i komerční část přinesli zástupci EDF na centrálu ČEZu na devíti CD.

Podání finální nabídky do dnešního dne už dříve deklarovali také ostatní uchazeči. „Nabídku na konci října podáme. Podáme ji tak, jak si myslíme, že je pro investora nejlepší. Přinášíme řešení, které už funguje a je ověřené," řekl před třemi týdny šéf Westinghouse Česká republika Petr Brzezina. KHNP byla podle zástupce pražské kanceláře společnosti Minhwana Changa připravena podat svou nabídku už při předchozím termínu, který byl stanoven na začátek října. „Společnost KHNP považuje novou jadernou stavbu v České republice ze svých zahraničních projektů za svou prioritu," podotkl Minhwan Chang.

ČEZ loni spolu s nabídkami na stavbu dukovanského reaktoru dostal rovněž nezávazné nabídky na opce na další blok v Dukovanech a stavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně. ČEZ i stát už dříve připustily, že k pokrytí spotřeby elektřiny v Česku bude nejspíš do budoucna potřeba dostavět další bloky jaderných elektráren.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky ČR, Francie, energie, EDF, ČEZ, jaderná, Dukovany, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Francouzská společnost dnes podala nabídku na stavbu bloku v Dukovanech. Jací jsou další zájemci? | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.