Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Třebíč má nového partnera, je jím polské město Kielce. Díky soše Švejka tam má stopu i Jaroslav Hašek

Město Třebíč má nového partnera. V polovině července se jím po podepsání dohody stalo polské město Kielce. Partnerství mezi oběma městy iniciovala Třebíč. Inspirací a podnětem je podobná historie, kultura i ekonomické hodnoty a také zájem rozšířit seznam partnerských měst o země Visegrádské čtyřky.

Zmíněnou dohodu o navázání spolupráce podepsal v polovině července místostarosta Třebíče Miloš Hrůza, k podpisu došlo na radnici ve městě Kielce.  

Palác Krakovských biskupů 
Kielce jsou hlavním městem Svatokřížského vojvodství ve středním Polsku, rozkládající se u řeky Silnica. V minulosti se zde těžil vápenec a kovové rudy, nyní jsou Kielce významným kulturním a obchodním centrem. Ve městě je pět přírodních rezervací, v nejbližším okolí je Świętokrzyský národní park, jehož pestrou geologickou strukturu prezentuje Muzeum geologických sbírek. Na okolních svazích je několik lyžařských vleků.

Ve městě stojí také socha Švejka, ústřední postavy Haškova slavného románu. 

„Kromě výměny zkušeností v oblasti kultury a rozvoje města přemýšlíme o výměnných pobytech mládeže. Máme několik středních škol s technickým zaměřením, rozšiřují se nové obory v oblasti energetiky. Třebíč úzce spolupracuje s Hospodářskou komorou, která u nás sdružuje bezmála 150 firem a společností. Řada z nich má zájem o navázání obchodní spolupráce s podnikateli a firmami z partnerských měst,“ uvedl místostarosta Miloš Hrůza.

Oboustranná spokojenost 

Také polské Kielce vítají partnerství se sousedícími zeměmi. „Máme dobré zkušenosti se zahraničními partnerskými městy, zejména o kulturní a ekonomické oblasti. Vzájemně se inspirujeme při využití moderních technologií v řízení města a dalších oblastech,“ potvrdil zájem o partnerství starosta města Kielce Bogdan Wenta.

Socha Švejka ve městě Kielce 

Návštěvy budoucího partnerského města se zúčastnil kromě místostarosty Miloše Hrůzy také radní města Tomáš Chlachula, mluvčí Irini Martakidisová, ředitelka MKS Nikola Černá a specialistka pro zahraniční vztahy Lucia Maňásková. „Starosta Pavel Pacal se nemohl návštěvy města Kielce ze zdravotních důvodů zúčastnit," doplnila mluvčí Třebíče Irini Martakidisová. 

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Třebíč | Zdroj Město Třebíč

Štítky partner, město, Třebíč, Kielce, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč má nového partnera, je jím polské město Kielce. Díky soše Švejka tam má stopu i Jaroslav Hašek | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.