Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Třebíč skončí ve Sdružení obcí Vysočiny, není to pro ni výhodné. Členství vyšlo ročně na 250 tisíc korun

Třebíč ukončí členství ve Sdružení obcí Vysočiny (SOV), rozhodli o tom městští zastupitelé. Radnici se nelíbí, jak sdružení pracuje, nebo to, že ze členství pro město v minulosti neplynuly žádné výhody. Sdružení, které mělo řešit i vznik zařízení pro energetické využití odpadu, se v poslední době rozhodla opustila i jiná města včetně Žďáru nad Sázavou, jiná o tom uvažují.

Třebíč byla členem SOV od roku 2000. „A za tu dobu byl přínos pro Třebíč téměř nulový. Hlavním smyslem sdružení obcí v minulosti byla snaha řešit nakládání s odpady. To se ukázalo jako nefunkční," řekl starosta Třebíče Pavel Pacal (Pro Třebíč). Třebíč za členství platila ročně asi 250 tisíc korun. „A ten přínos je nulový. A není žádný optimistický výhled, že by ta organizace mohla fungovat jiným a lepším způsobem," dodal Pacal. Členství Třebíče v SOV skončí na konci letošního roku.

SOV administruje Fond malých projektů na podporu spolupráce mezi Českou republikou a Rakouskem. Podle místostarosty Třebíče Pavla Janaty (KDU-ČSL) se město přes SOV pokoušelo získat dotace na společnou akci se svým rakouským partnerským městem Lilienfeld. „Celou dobu to vypadalo nadějně. A když už jsme na tom odpracovali a strávili spoustu čas a energie, tak nám prostě bylo ze strany administrátora sděleno, že Lilienfeld bohužel leží mimo území, které je na rakouské straně z toho programu podporováno. Tudíž to celé padlo, takže jsme byli naštvaní, to nám mohli říct na začátku, to měli vědět, když to administrují," řekl Pavel Janata.

Sdružení obcí Vysočiny vzniklo v roce 2000 a má přes 100 členů. Měst a obcí je na Vysočině 704.

Náměšť nad Oslavou rozhodla o vystoupení z SOV 5. června. Podle starosty Náměště nad Oslavou Jana Kotačky (Spolupráce - aktivity) bylo město s činnosti sdružení dlouhodobě nespokojené.

Minulý týden odhlasovali vystoupení ze SOV i zastupitelé Žďáru nad Sázavou. Postoj měli stejný jako Náměšť nebo Třebíč. „Už jsme neviděli v setrvávání ve sdružení smysl z hlediska nějakých přínosů. Platili jsme ročně asi 150 tisíc korun a že bychom proti tomu měli recipročně nějakou protihodnotu ve službách nebo jiný přínos, to ne," řekl starosta Žďáru nad Sázavou Martin Mrkos (STAN, za Žďár-živé město).

„Pokud někdo dobrovolně vstoupí do nějakého sdružení, tak má právo z něj dobrovolně vystoupit," řekla tajemnice SOV Zdeňka Škarková. Sdružení podle ní řeší aktuální problémy obcí a posunuje je k poslancům, senátorům či na krajský úřad. „Ne vždycky se podaří být vyslyšen, ale to už je bohužel arogance moci, která je v tomto státě nějakým způsobem zažitá," řekla Škarková. Činnost sdružení podle ní vítají hlavně menší obce. „Větší obce s velkým aparátem se chovají nesolidárně a chtějí vystoupit, protože na to mají aparát a všechno si můžou dělat samy," řekla Škarková.

O vystoupení ze SOV chce letos na podzim rozhodovat Pelhřimov. Jeho starosta Ladislav Med (ODS) to řekl při středečním jednání městských zastupitelů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Třebíč

Štítky sdružení, obec, správa, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč skončí ve Sdružení obcí Vysočiny, není to pro ni výhodné. Členství vyšlo ročně na 250 tisíc korun | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.