Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Třebíč hledá stavitele nového mostu v Poušově. Ten původní je od loňského roku zavřený

Třebíč hledá dodavatele, který vybuduje nový most přes řeku Jihlavu v Poušově. Původní most radnice kvůli nevyhovujícímu technickému stavu loni na podzim uzavřela. Od začátku letošního roku břehy v zahrádkářské oblasti v západní části města spojuje jen lávka pro pěší a cyklisty. Nový most za asi 17 milionů korun bude znovu sloužit i pro osobní auta. Novinářům to řekl starosta města Pavel Pacal (Pro Třebíč).

„Termín realizace je od podpisu smlouvy, předpokládá se v měsíci srpnu, tři měsíce, tedy do konce listopadu," řekl Pavel Pacal.

Původní most podle radnice poničila příliš těžká auta, která nerespektovala jeho omezenou nosnost. Po jeho uzavření následovala kontrola, ze které vyplynulo, že auta už na most nesmějí. Na začátku roku byl pouze upraven pro potřeby pěších a cyklistů, protože Poušovem prochází i cyklostezka Jihlava - Třebíč - Raabs.

Nový most v třebíčském Poušově se začne stavět ještě letos. Starý po úpravě využívají pěší a cyklisté

Třebíč začne letos stavět most přes řeku Jihlavu v části Poušov. Původní železný most nechala radnice kvůli nevyhovujícímu technickému stavu loni v listopadu bez náhrady uzavřít. Náklady na stavbu nového mostu se podle mluvčí třebíčské radnice...

Most byl určený pro auta do dvou tun, podle odhadu radnice jich asi 15 procent bylo těžších. Přes most projíždělo denně okolo 3500 aut, protože umožňoval výrazné zkrácení cesty mezi třebíčskou Borovinou a Podklášteřím, řidiči se tak vyhnuli frekventovanému centru města.

Jen osobním autům bude určený i novým most. Vjezd větších aut budou omezovat fyzické zábrany. Jejich podobu radnice ještě neupřesnila.

Beton, dřevo a asfaltová vozovka

Původní most byl ocelovo - dřevěný. Nový je navržený v kombinaci betonu a dřeva s asfaltovou vozovkou. Podle dřívějšího vyjádření radnice je jeho konstrukce inovativní a až třikrát levnější, než jsou běžné mosty. Na jeho výstavbu město žádalo dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury, ale neuspělo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Třebíč

Štítky most, stavby, správa, Poušov, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč hledá stavitele nového mostu v Poušově. Ten původní je od loňského roku zavřený | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.