Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Elektrárna Dukovany bude ve středu zkoušet areálové sirény, po půl roce. Jsou zvukově výraznější

Jaderná elektrárna Dukovany bude tento týden ve středu zkoušet areálové sirény. Kolísavý tón dlouhý 140 sekund zazní v poledne a ve 12:15. Testování areálových sirén se opakuje vždy po půl roce. Na zkoušku energetici upozorňují předem obce v regionu, aby předešli případným nejasnostem, sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

„Areálové sirény jsou zvukově výrazné a osoby projíždějící v blízkosti elektrárny nebo i v okolních obcích tak mohou tyto rozdílné zvukové signály zaznamenat. Obyvatelé na tuto mimořádnou zkoušku nemusí nijak reagovat," uvedl ředitel elektrárny Roman Havlín.

Zvuk vnitřních areálových sirén Dukovan je jiný než signál jiného okruhu sirén, jejichž testování musí elektrárna provádět s pravidelnými celostátními zkouškami sirén varovného systému v ČR, které obvykle připadají na každou první středu v měsíci.

Rotační sirény se mění za nové 

Ve dvacetikilometrovém okolí elektrárny, v takzvané zóně havarijního plánování, energetici navíc provozují 238 sirén. Jsou centrálně spouštěné z krajských operačních a informačních středisek hasičů, případně přímo z elektrárny. Původní rotační sirény se podle mluvčího nyní mění za nové, které kromě spouštění zvukového signálu umožní sdělení důležitých informací.

Jaderná elektrárna Dukovany vloni dodala 14,7 terawatthodiny (TWh) elektřiny, od začátku letoška vyrobila 3,78 TWh elektrického proudu. V provozu jsou tři ze čtyř dukovanských bloků. Druhý blok byl podle plánu odstaven 10. února kvůli výměně části jaderného paliva a servisu zařízení. Odstávka by měla skončit v první polovině tohoto měsíce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto oenergetice.cz

Štítky elektrárna, energie, jaderná, ČEZ, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektrárna Dukovany bude ve středu zkoušet areálové sirény, po půl roce. Jsou zvukově výraznější | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.